Istraživanje: Koliko građani Srbije u proseku mesečno uštede? 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Statistika pokazuje da iznos ušteđevine u Srbiji raste, ali je samo 22 odsto građana zadovoljno sumom koju mogu da „odvoje na stranu“, rečeno je danas na predstavljanu istraživanja o štednim navikama građana, koje je organizovala Erste banka, u saradnji sa Agencijom za tržišna istraživanja IMAS Internešenel.

Građani u proseku mesečno uštede 6.081 dinar, što je oko 500 dinara više nego prošle godine, ali se taj rast objašnjava kao inflatorna razlika, tako da se štedne navike u suštini nisu promenile.

Navedeno je da Srbi najviše vole da štede u „slamarici“. Ukoliko štede u bankama, 53 odsto građana odvaja novac „za teška vremena“, a 46 odsto za stvaranje zlatnih rezervi.

Trećina ispitanih građana novac od plate čuva na tekućem računu. Kao i štednja u „slamarici“, to predstavlja samo čuvanje novca kojim se ne uvećava njegova vrednost, a ponekad se i smanjuje, usled inflacije.

U prethodnoj godini je popularnost oročene štednje pala sa 11 na sedam odsto, kao i štednje po viđenju sa 14 na devet odsto, dok u životno osiguranje ulaže 14 odsto građana, što je na sličnom nivou kao prethodnih godina.

Istraživanje je pokazalo da inflacija pogađa oko 90 odsto građana Srbije.

Poskupljenje proizvoda i usluga odrazilo se na životni standard 96 odsto anketiranih, a 62 odsto procenjuje da su veoma ili prilično pogođeni inflacijom. To je za pet odsto više nego u prošlogodišnjem istraživanju.

U odnosu na 2020. se skoro udvostručio procenat građana koji kažu da im se finansijska situacija pogoršala u protekle dve – tri godine sa, 25 na 40 odsto.

Finansijska situacija je ostala nepromenjena za 38 odsto anketiranih, dok 12 odsto ocenjuje da je bolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari