Italija zainteresovana za saradnju u oblasti tehnologije: Ambasador Luka Gori u poseti Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

 

Ambasador Republike Italije u Beogradu, Nj.E. Luka Gori posetio je danas Kragujevac gde je sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i njegovim saradnicima razgovarao o budućoj saradnji, posebno u oblasti tehnologije.

– Drago mi je što se danas nalazim u Kragujevcu. Kragujevac je veoma važan grad sa aspekta saradnje Italije i Srbije. Veliki broj naših kompanija je aktivan u vašem gradu i veoma smo zadovoljni onim što je ta saradnja do sada donela. Ono što nas najviše interesuje je ulaganje u razvoj robotike s obzirom na to da ovde postoji univerzitet koji je veoma kompetentan kao i industrijska podrška, istakao je ambasador Gori.

Po njegovim rečima, naredne godine planira se organizaciju jednog velikog događaja.

– Kongresa, na kome ćemo predstaviti nešto konkretnije na tu temu kao i projekte na kojima zajednički možemo da radimo, kazao je ambasador Italije.

Gradonačelnik Nikola Dašić istakao je da su privredne veze Kragujevca i Italije veoma jake i da trenutno u našem gradu posluje oko 50 italijanskih kompanija.

– Nekada je ta saradnja bila više usmerena na Fijat, Iveko, a danas imamo oko 50 italijanskih kompanija koje posluju u našem gradu. Ono što je meni bilo interesantno je da Italija iako je svesna da je posle Nemačke najveći partner u biznisu u Srbiji, i dalje želi da prati trendove kako bi se repozicionirala još bolje na tržištu, rekao je Dašić.

I on je najavio da je u planu naredne godine organizacija konferencije koja će se baviti temama iz oblasti „haj-tek” industrije, veštačke inteligencije, robotike.

– Italijane interesuje saradnja u oblasti tehnologije na višem nivou. Kragujevac ima šta da ponudi kao prvi industrijski grad na Balkanu. Tu je naš Univerzitetski centar, Data centar, Inovacioni distrikt koji se gradi. Planiraju da ozbiljnije nastupe na našim prostorima te su nas pozvali da sarađujemo na više načina, najavio je on.

Takođe, gradonačelnik Dašić je dodao i da su vođeni razgovori o intenziviranju saradnje sa italijanskim gradovima sa kojima Kragujevac već ima pobratimske odnose i protokole o saradnji poput Ređo Emilije i grada Karare.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari