Zbog sumnje da su opštinsku kasu u Novoj Crnji oštetili za oko 3,1 milion dinara, juče su uhapšeni Dušan Borovica, vlasnik Vojvodina puta, direktor u tom preduzeću Zdravko Ilić i vršilac dužnosti direktora lokalnog komunalnog preduzeća „8. Avgust“ Dragan Aleksić. Njima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati nakon čega će uz krivičnu prijavu biti predati dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu.


U saopštenju policije navodi se da je predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov, koji se već nalazi u pritvoru, naložio Aleksiću da bez tendera za asfaltiranje parkinga na bazenu u tom mestu i bez potpisanog ugovora između opštine i Vojvodina puta, izda lažne fakture opštini. „Time je preduzeću Vojvodina put, koje je u vlasništvu Borovice, omogućeno korišćenje goriva i nabavka građevinskog materijala, koje je u iznosu od 3,1 miliona dinara platila opština Nova Crnja. Postupak javne nabavke sproveden je naknadno, po završetku ovih radova i za isti posao zaključen je ugovor koji su potpisali direktor Vojvodina puta Ilić i predsednik opštine Milankov“ stoji u saopštenju policije uz napomenu da je na osnovu tog ugovora opštini fakturisano i za stvarno izvedene radove u iznosu od 3,9 miliona dinara, što je Borovica i naplatio, odnosno novac je „legao“ njegovom preduzeću Borovica transport. Policija je došla do dokaza da je sa računa te firme podignut iznos od 2,5 miliona dinara, od čega je Borovica 1,4 miliona predao predsedniku opštine Milankovu.

Borovica je, inače, poslednjih dana takođe bio aktuelna ličnost u medijima, jer su radnici njegovog preduzeća Dunav grupa agregati, nekadašnjeg „Heroj Pinkija“, nedavno baržama blokirali Dunav tražeći da im isplati zaostale zarade, ali i da se poništi privatizacija te firme jer vlasnik ne ispunjava ni investicioni niti socijalni program. O tom biznismenu govorilo se i posle hapšenja Mila Đuraškovića, vlasnika Nibens grupe koja je okupljala pet velikih putarskih preduzeća. Spekulisalo se, naime, da firme iz Nibens grupe, koja je upošljavala oko 5.000 radnika, imaju uslova da nastave poslove na Koridoru 10 kako bi se sprečilo njihovo urušavanje, ali da deonice koje su dobili na tenderu polako preuzima šest drugih firmi Dušana Borovice. Pritom, ni one se ne mogu pohvaliti velikom likvidnošću, jer im ukupna blokada na računima premašuje iznos od 1,5 milijardi dinara. Ipak, tvrdi se da su ga u tom poslu održavale bliske veze sa socijalistima, kojima je, navodno, pre više godina u izbornoj kampanji uplatio pozamašne iznose.

Uz to, Borovica je svojevremeno optuživan i zbog nelegalne eksploatacije kamena iz Nacionalnog parka Fruška gora. Navodno, dozvolu dobijenu za istraživanje, koja mu je omogućavala da izveze do 60 tona tucanika, on je koristio za eksploataciju pa je izvadio oko 11.000 tona ili više od 700 kamiona kamena. Taj i nekoliko sličnih poslova dovodili su ga u vezu sa demokratama iz novosadskog i pokrajinskog rukovodstva, a sa tom partijom bila je povezana i afera oko izgradnje na Koridoru 10 još 2002. godine, kada je aktuelna ministarka bila Marija Rašeta. Tada je iz posla izbačen jer je utvrđeno da njegova deonica ima znatno manju dubinu asfalta, odnosno da je „zaboravio“ da odradi čitava dva U ovom trenutku se ne zna da li će i čitav niz poslova zbog kojih su Borovicu mediji često prozivali, biti predmet proširene istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari