miris benzina u kolimaFoto: DimaBerlin / Shutterstock.com

Miris benzina u kabini automobila jedan je od najstresnijih mogućih scenarija koji vam se može dogoditi tokom vožnje. Uznemirujući miris jasan je znak da benzin negde curi, a to je jasan indikator nekog kvara i, što je još više zabrinjavajuće,  mogućnosti da se dogodi ono najgore – požar.

Jutarnji list je analizirao moguće razloga za pojavu mirisa benzina u kabini automobila i otkrio šta je potrebno uraditi kako biste ostigurali svoju i bezbednost ostalih putnika u vozilu.

Ako tokom vožnje osetite intenzivan miris benzina, zaustavite se na bezbednom mestu, po mogućnosti što dalje od drugog saobraćaja i pešaka. Učinite to što je pre moguće, ugasite motor i izađite iz automobila.

Najgori mogući scenario je požar zbog curenja goriva. U ovom scenariju, splet uzroka, uključujući visok pritisak iz cevi za gorivo i vrući motor i/ili izduvni sistem može dovesti do zapaljenja goriva koje curi.

Ako ste sigurni da miris benzina definitivno dolazi iz vašeg automobila i vrlo je intenzivan, benzin verovatno curi u motornom prostoru što dovodi do ulaska velike količine benzinske pare u automobil kroz njegovu ventilaciju.

Ako je intenzitet mirisa umeren moguće je da je izvor benzinske pare nešto drugo, poput curenja u blizini rezervoara ili čak činjenice da ste zaboravili da zatvorite otvor rezervoara nakon što ste bili na benzinskoj pumpi pa benzin curi iz njega. Bez obzira o čemu se radi, ako ste pušač i pušite u trenutku kad osetite miris benzina, obavezno odmah ugasite cigaretu.

No, miris benzina koji osetite u automobilu ne mora biti siguran znak curenja. Sigurno će se javiti nakon posete benzinskoj pumpi, čega su svi vozači svesni, a mogući izvor mu može biti par kapi benzina koje ste slučajno prolili po vašoj odeći ili obući. Ako ste sigurni da je izvor mirisa neki mehanički kvar svakako vam savetujemo da izvor mirisa ne tražite sami već da pomoć potražite u servisu.

Nakon što je problem rešen, odnosno automobil popravljen moguće je da će automobil, zbog ranijeg curenja, još duže vreme zaudarati na benzin. Rešenje ovog problema može biti i stavljanje „mirisnog borića“ na retrovizor i čekanje da se sve dobro provetri, no ako je deo benzina dospeo u kabinu, potrebno je temeljno očistiti vozilo.

Površine u kabini koje su bile natopljene najbolje ćete očistiti korištenjem mešavine jednakih delova sode bikarbone, sirćeta i vruće vode. Neutralizaciju i čišćenje mirisa možete isprobati i kombinacijom šampona i vode. Ili pak pokušajte  da stavite mlevenu kafu ili sodu bikarbonu na pogođeno mesto i ostavite ih tamo otprilike nedelju dana. To bi takođe moglo da apsorbuje miriste. Nakon toga hemijski očistite to mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari