Izabran novi Upravni odbor Američke privredne komore 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Stefan Lazarević izabran je večeras da još jedan mandat bude predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Srbija).

Lazarević je potpredsednik za globalne operacije u korporaciji NCR Voyix  i generalni direktor NCR Voyix za Srbiju.

Poziciju prvog potpredsednika obavljaće Darko Popović, generalni direktor i predsednik Izvršnog odbora Banke Intesa. Na mestu drugog potpredsednika u novom sazivu biće Svetoslav Atanasov, generalni direktor Koka-kole HBC Srbija i Crna Gora.

Glasovima predstavnika kompanija koje su članovi AmCham izabrani su i novi članovi Upravnog odbora Komore Goran Vasić iz kompanije Yettel, Marija Popović, OTP banka Srbija, Milan Samardžić, SOG u saradnji sa Kinstellar-om, Sandra Marinković, Merck Sharp & Dohme, i Zoran Daljević, Atlantic Grupa.

AmCham Srbija ima više od 260 međunarodnih i domaćih kompanija koje su u Srbiji investirale više od 20 milijardi evra i zapošljavaju 112.000 ljudi.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je na otvaranju zasedanja Generalne skupštine Američke privredne komore izjavio da je tematska svetska izložba Ekspo 2027 „šansa da Srbija postane veliki ekonomski igrač u Evropi“.

„U svakom smislu Expo 2027. kakav god bio raspored ili plan Evropske unije je šansa da Srbija izađe kao veliki ekonomski igrač u Evropi“, kazao je Hil.

Ocenio je da je ova godina bitna zbog „projekata koje će Srbija i SAD uraditi zajedno, a ključni deo je biznis sektor“.

„Iako se 2027. godina kalendarski čini dalekom, ona će stići veoma brzo. Poslovni sektor će biti ključni deo odnosa SAD i Srbije“, rekao je Hil.

„AmCham igra ključnu ulogu u jačanju ekonomske saradnje SAD i Srbije i ubrzanju privrednog rasta Srbije. Čestitam novim i stalnim članovima Upravnog odbora, koji su jedni od najboljih poslovnih lidera u zemlji i radujemo se saradnji i u godinama koje su pred nama“, izjavio je ambasador SAD.

Predsednik Upravnog odbora Komore Stefan Lazarević je kazao da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom.

„Želimo da kreiramo dugoročnu strategiju sa ciljem ublažavanja efekata svetske krize“ i u okviru te strategije naveo digitalnu transformaciju, unapređenje sistema zdravstvene zaštite, reformu energetike, dosledno sprovođenje „Zelene agende“ i podršku svim regionalnim inicijativama za ekonomske integracije.

Dodao je da se nada da će buduća vlada Srbije imati pun mandat da bi mogla da se usredsredi na kreiranje stabilnog poslovnog okruženja i sitakao da će „novoj vladi Srbije AmCham, kao i do sada, biti pouzdani partner i podrška u sprovođenju najtežih reformi“.

„Insitiraćemo da se nastavi sa ‘Zelenom tranzicijom’ koja je u skladu sa standardima EU. Očekujem da se nastavi sa reformom energetskog sektora. Očekujemo nastavak unapređenja sistema zdravstva, a naročito dostupnosti lekova“, rekao on.

„Snaga AmCham-a leži u poverenju članstva koje čini najbolji deo srpske privrede. Rekordan broj članica obavezuje nas da se naš glas još više i glasnije čuje u borbi za atraktivno, predvidivo i stabilno poslovno okruženje“, rekao je Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari