Nasuprot očekivanjima u samoj fabrici, plan reorganizacije Zastava kovačnice u stečaju na jučerašnjem poverilačkom ročištu u Privrednom sudu ipak nije usvojen. Razlog je taj što je Poreska uprava, kao najveći poverilac, insistirala da se dodatno preciziraju način i dinamika otplate poreskih obaveza kragujevačke fabrike otkovaka, koje iznose oko 320 miliona dinara.

Taj dug je, prema predlogu plana reorganizacije Kovačnice, trebalo da bude otplaćen u narednih pet godina, u 48 jednakih rata, s počekom od godinu dana… Za razliku od Poreske uprave, svi ostali poverioci Zastava kovačnice su, saznaje naš list, prihvatili ponuđeni plan reorganizacije.

Privredni sud je predlagaču plana, bugarskoj firmi Intertrans, naložio da dopunjeni plan reorganizacije dostavi u roku od 30 dana, koji će onda, najverovatnije krajem ove ili početkom naredne godine, biti razmatran na novom ročištu. Ukoliko i tada ne bude usvojen, u Zastava kovačnici će biti proglašen bankrot, a fabrika i njena imovina će potom biti ponuđeni potencijalnim kupcima u delovima.

Uprkos svemu ovom i stečaju, koji je u Kovačnici pokrenut 30. septembra prošle godine, u toj fabrici se intenzivno radi. Proizvodnja praktično nije ni prekidana posle pokretanja stečaja, dok trenutno 180 radnika proizvodi i za Zastava oružje, te partnere u Nemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Rumuniji i Bosni i isporučuje oko 160 tona otkovaka mesečno. Stečajni upravnik Kovačnice Predrag Janković tvrdi da bi, vrlo brzo posle usvajanja plana reorganizacije i izlaska Kovačnice iz stečaja, proizvodnja u toj fabrici dostigla obim od 230 tona mesečno, što bi omogućilo da se još nekoliko desetina „kovača“ vrati na svoja radna mesta.

Podsetimo da je stečajni postupak u ovom preduzeću uveden pošto je račun fabrike, krajem septembra prošle godine, bio u neprekidnoj blokadi više od 90 dana zbog dugova teških oko 100 miliona dinara. Uvođenju stečaja prethodio je višenedeljni štrajk zaposlenih, koji nisu pristajali na novo smanjenje zarada i koji su optuživali tadašnjeg većinskog vlasnika fabrike Valentina Zaharijeva, da je prebacivanjem profita u Bugarsku, a ostavljanjem dugova firme u Kragujevcu, uništio fabriku otkovaka koja je lane obeležila 160 godina postojanja i neprekidnog rada, te su tražili i poništenje njene privatizacije. Uvođenjem stečaja bez posla je automatski ostalo svih 270 radnika Kovačnice, kojima nije pomoglo ni obećanje ministra rada Aleksandra Vulina da „imaju podršku države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari