Đedović Handanović: Japanska agencija za međunarodnu saradnju učestvovaće u izgradnji RHE Bistrica 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala sa glavnim predstavnikom kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na Balkanu Masahirom Uekijem o finansiranju i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica i tom prilikom je potvrđeno učešće ove agencije u njenoj izgradnji.

„Danas smo dobili zvaničnu potvrdu da je japanska vlada, na čelu sa Ministarstvom spoljnih poslova, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovala odluku o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrica, prve reverzibilne hidroelektrane koju ćemo graditi posle više od tri decenije“, rekla je ona nakon sastanka.

Ova hidroelektrana, kako je objasnila, kapaciteta je 628 MW.

„Važna je za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu. Do kraja godine završićemo pripremu tehničke dokumentacije, kako bismo sledeće godine započeli izvođenje pripremnih radova”, rekla je Đedović Handanović.

Na sastanku je konstatovano da su završeni Idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok je u toku priprema Prostornog plana područja posebne namene, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Kako je objašnjeno, formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije Japanske agencije za međunarodnu saradnju za izgradnju RHE Bistrica donesena je nakon zvanične posete parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasušija Hosake, povodom puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na TENT A, projekta koji je uspešno realizovan u saradnji sa JICA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari