Sindikati zaposlenih u javnim službama nezadovoljni su ponudom vlade da im plate budu povećane za dva odsto u oktobru i još toliko u aprilu iduće godine, ali smatraju da će usvajanjem rebalansa budžeta za 2012. praktično biti stavljena tačka na priču o bilo kakvom dodatnom rastu zarada.


I dok su sindikati zdravstva zadovoljni što primenom „kapitacione formule“ (plaćanje zaposlenih po učinku) od 1. oktobra neće biti smanjene osnovne plate, prosvetari očekuju dogovor o korekciji koeficijenata, a sindikat zaposlenih u nauci uzda se u konačno potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Iako u ovom trenutku nijedan sindikat u javnim službama ne najavljuje protest, svi se slažu da od nastavka dogovora sa Vladom, a pre svega ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, zavise njihovi dalji koraci.

Tradicionalno razjedinjeni sindikati prosvetnih radnika ovoga puta složili su se u jednom – vladina ponuda o povećanju plata za dva plus dva odsto je neprihvatljiva. Sindikati su, s druge strane, zadovoljni obećanjem da će vlada nastaviti da isplaćuje jubilarne nagrade i da će svi prosvetari dobiti svetosavsku nagradu u iznosu od 4.000 dinara.

– Naš glavni zahtev je da Vlada donese novu uredbu o koeficijentima za obračun i isplatu plata, u kojoj se obavezuje da će u naredne tri godine uspostaviti raniji odnos između najniže i najviše plate od jedan prema tri. Sve druge delatnosti koje se finansiraju iz budžeta imaju 30 odsto veće koeficijente od nas, iako je u prosveti 80 odsto zaposlenih visokoobrazovano. Mi tražimo da se izjednačimo sa ostalima. Nastavnici sa četvrtim stepenom stručne spreme praktično su na minimalcu – kaže Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, napominjući da će „biti protesta i obustave rada“ ukoliko ne bude pomaka u pregovorima.

Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije odbio je ponuđenu povišicu, a prvi čovek tog sindikata Branislav Pavlović kaže da se očekuje nastavak pregovora oko korekcije koeficijenata, povećanja dodatka za razredno starešinstvo sa četiri na sedam odsto, isplate jubilarnih i svetosavske nagrade.

U Granskom sindikatu prosvetnih radnika „Nezavisnost“ rekli su nam da se trenutno bave tehnološkim viškovima, dok u Uniji sindikata prosvetnih radnika navode da ništa od ponuđenog neće prihvatiti jer „ne žele da učestvuju u pljačkanju svog članstva“.

Za razliku od prosvetara, reprezentativni sindikati zdravstva zadovoljni su obećanjem ministara finansija i zdravlja da plate u zdravstvu neće biti smanjivane. Primenom kapitacione formule od 1. oktobra, kojom će se plate vrednovati po učinku i obimu posla, povećanje zarada za neke bi moglo da bude i više od četiri odsto.

– Uvažavamo trenutnu situaciju, ali ono što nam vlada nudi ne obezbeđuje čak ni očuvanje dosadašnjih zarada, s obzirom da je inflacija neuporedivo veća. Pored povećanja cene rada za nas je jedno od glavnih pitanja bilo uvažavanje zahteva da oni koji rade više budu više i plaćeni, ali na pravi način, a ne kako je to zamislilo Ministarstvo zdravlja. Jedino smo zadovoljni što je uvažen zahtev sindikata da, ukoliko se primeni kapitacija, ne dođe do smanjivanja trenutnih zarada koje su, napominjem, vrlo male. Što se tiče korekcije koeficijenata, ministar finansija je rekao da je to u ovom trenutku nemoguće, jer prvo treba smanjiti budžetski deficit, a onda razgovarati o koeficijentima, pošto će se oni raditi za sve društvene delatnosti, ističe Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, ukazuje da je vladin predlog „najmanje loše rešenje“ i da će time biti minimalizovana šteta koja bi nastala prelaskom na plaćanje po učinku kako je to ranije bilo zamišljeno, odnosno smanjenjem osnovice za deset odsto.

– Oni koji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne budu ostvarili nikakve rezultate ostaće na nivou sadašnje zarade i neće dobiti povećanje od dva odsto. Oni koji rade više dobiće možda i više od dva odsto. Obećanjem da plate u zdravstvu neće biti smanjivane vlada je na neki način zadovoljila sindikate, a sa druge strane i obavezu nametnutu spolja da kapitacija konačno krene. Mi i dalje smatramo da je ovakav način merenja loš i insistiraćemo da se ti kriterijumi promene, kaže Cvetić.

Ni Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti nije zadovoljan ponuđenom povišicom od ukupno četiri odsto, tim pre što su u aprilu sve javne službe dobile povećanje plata od 3,46 odsto, a samo nauka je zaboravljena. Predsednica ovog sindikata Đurđica Jovović podseća da su naučnici ostali i bez povišice od dva odsto u decembru 2010. godine, za koju ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da će teško biti nadoknađena.

Kolektivni ugovor za nauku

– Očekujemo da ćemo dobiti povišicu od 3,46 odsto, ističe Đurđica Jovović predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti. – Međutim, jedino ćemo biti zadovoljni ako konačno bude potpisan poseban kolektivni ugovor za nauku, čime će naučnici biti izjednačeni sa zaposlenima u visokom obrazovanju. To će naučnicima značiti mnogo, jer će imati koeficijente i osnovnu zaradu. Mi ćemo već u toku sledećeg meseca uraditi predlog kolektivnog ugovora. Važno je da on bude što pre potpisan, jer će biti dobra osnova za izradu plana budžeta za narednu godinu.

„Profesionalci i ljudi iz baze“

– Ne odustajemo od zahteva da plate zaposlenima u obrazovanju budu 30 odsto veće od proseka primanja u Republici. Jedini ustupak koji smo spremni da načinimo jeste da iduće godine povećanje plata bude u visini inflacije. Nismo pregovarali sa drugim sindikatima o zajedničkom nastupu, njihovi lideri su profesionalci koji nemaju poseban dodir sa bazom, a mi smo svi zaposleni u školama i osećamo šta narod misli, poručuje Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari