Niški gradonačelnik Zoran Perišić saopštio je da će zaključiti sporazum sa Montenegro erlajnsom na osnovu kojeg će Niš izmiriti dug od 469.441 evra za letove crnogorskog avio prevoznika na linijama Niš – Podgorica – više evropskih destinacija i obrnuto, koji je napravljen od februara do jula ove godine.

Kompanija Montenegro erlajns je u tom periodu letela uprkos tome što prethodna vlast 24. februara nije produžila ugovor koji obavezuje grad da je subvencioniše kupovinom 40 neprodatih karata u iznosu od 199 evra po svakom letu.

Gradsko veće Niša je krajem prošle sedmice po hitnom postupku donelo zaključak kojim se Perišić ovlašćuje da potpiše Sporazum o regulisanju međusobnih obaveza sa Montenegro erlajnsom nakon što je Bord direktora kompanije doneo odluku da će 1. oktobra ukinuti prodaju karata na liniji Niš – Podgorica – evropske destinacije, što je automatski značilo ukidanje jedine avio linije koja saobraća sa niškog aerodroma. Usluge avio saobraćaja koji je obavljen bez ugovora, biće isplaćene u dve jednake rate, od kojih će prva biti izmirena najkasnije do 30. septembra, a druga do 15. oktobra ove godine. Novac za te namene u budžetu grada Niša postoji.

– Onog momenta kada sam saznao za takvu odluku Montenegro erlajnsa morao sam da reagujem. Dug postoji i mora da se plati, ali sam morao da nađem zakonit način da se te obaveze izmire. Na preporuku Ministarstva finansija raspisali smo i novi proces javne nabavke kako bi mogli da potpišemo ugovor sa Montenegro erlajnsom kojim bi se regulisao zimski red letenja. Nacrt ugovora je pripremljen, tako da ćemo sedmično imati pet letova, a dobićemo i jedan ili dva direktna leta za Cirih, što do sada nije bio slučaj. Takav red letenja važiće do 31. marta – kaže Perišić.

On dodaje da će „vrlo brzo“ biti raspisan tender za novog avio prevoznika, koji će biti otvoren za sve. Iz Niša će moći da lete avio prevoznici koji ponude najbolje uslove, a pri tom žele da otvore linije ka važnim evropskim destinacijama, jer grad „želi da se otvori prema Evropi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari