U Novi Pazar je konačno stigao prvi inostrani investitor koji će da pokrene proizvodnju i da otvori nova radna mesta.

Italijanska firma „Moda kampanja“ počela je da priprema i oprema pogon za proizvodnju muških i ženskih pantalona od keper platna u selu Bele Vode. U toku je instaliranje savremenih mašina, ali se istovremeno radi i na obnavljanju objekta koji je dugo bio van upotrebe. U gradskoj upravi kažu da su od ovog investitora dobili informaciju da će proizvodnja biti pokrenuta do kraja aprila i da će na početku biti uposleno 119 radnika. Kada su dopremljene prve mašine, predstavnik „Moda kampanje“ Nihad Smajović rekao je da će obuka biti brza, jer „Novi Pazar ima stručnu radnu snagu“.

Dolazak italijanske firme, čije je sedište u Napulju, gradska uprava je obelodanila krajem januara ove godine i tada je rečeno da će u naredne tri godine biti uposleno 300 radnika i investirano 3,5 miliona evra. U prvoj fazi investitor će uložiti 600.000 evra. „Ukoliko kvalitet proizvoda zadovolji standarde, prodavaće se na tržištu Evropske unije. To će stvoriti uslove za proširenje proizvodnih kapaciteta“, potvrdio je Anđelo Amirati, predstavnik ove firme, koja inače ima fabrike u Italiji i Albaniji.

Očekuje se raspisivanje konkursa za prijem novih radnika, čije bi mesečne zarade, bar je tako najavljeno, trebalo da budu znatno iznad proseka u gradu. U Filijali Nacionalne službe zapošljavanja u ovom gradu kažu da su sa predstavnicima firme kontaktirali, ali da im još uvek nije upućen zvanični zahtev.

– Počeli smo pripreme i razgovaramo sa nezaposlenima sa naše evidencije o zapošljavanju u toj fabrici. U razgovorima se, do sada, za posao u fabrici izjasnilo stotinak nezaposlenih. Italijanskoj firmi uglavnom potrebni šivači, preciznije 70 odsto zaposlenih, dok će 30 odsto radnika biti angažovano na pratećim linijama. Biće uposlena uglavnom mlađa radna snaga, do 35 godina starosti, koja može lako i brzo da savlada rad na mašinama – kaže Milenko Kovačević, posrednik u zapošljavanju u Filijali Nacionalne službe zapošljavanja u Novom Pazaru.

Pogon u Belim Vodama sagrađen je osamdesetih godina i pripadao je Savremenoj konfekciji „Raška“, a kasnije privatnoj firmi za proizvodnju tekstilnih proizvoda „Opcija“. Savremena konfekcija je privatizovana, a privatna firma je, pre nekoliko godina, otišla u stečaj. Objekat je ruiniran i „Moda kampanja“ ga je uzela pod zakup. Podsećanja radi, osamdesetih godina prošlog veka Savremena konfekcija „Raška“ i istoimena Fabrika trikotaže izgradile su svoje pogone u seoskim centrima Lukare, Vranovina, Trnava, Ribariće, Šaronje i Bele Vode sa ciljem „da se mladi zadrže na selu“. Sa propadanjem ove dve fabrike, propadali su i seoski pogoni, koji su desetak godina kasnije počeli da menjaju zakupce i vlasnike. Svi pogoni su izgrađeni uz magistralne saobraćajnice i imali su neophodnu infrastrukturu.

Obezbeđeno tržište

– U prvoj fazi uposlićemo 119 radnika, a do kraja godine još 100. Plan je da iz ovih pogona svakog meseca izađe 40.000 odevnih predmeta a kompletna proizvodnja ide u izvoz. Mogu reći da je obezbeđeno tržište za naredne četiri godine – kaže predstavnik „Moda kampanje“ Nihad Smajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari