Vlada Srbije juče je dala saglasnost da avio-kompanija Jat ervejz pokrene postupak nabavke 10 aviona na lizing. Sporazumom između Vlade i Etihada predviđeno je da Jat promeni ime u Er Srbija, da Vlada Srbije zadrži 51 odsto vlasništva u kompaniji i da partneri ulože zajedno 200 miliona dolara u Er Srbiju.


„Prvo će biti uvedeno 10 Erbasovih (Airbus) aviona tipa A319 a paralelno teku razgovori sa Boingom i Erbasom da se u periodu od 24 do 36 meseci te letelice zamene novim A320 neo ili B737 maks letelicama“, rekao je generalni direktor Etihada Džejms Hogan prilikom potpisivanja sporazuma sa Srbijom.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jata Velibor Vukašinović, kojeg će na mestu prvog čoveka Er Srbije zameniti Dane Kondić iz Etihada, najavio je juče

da će u narednih mesec dana u flotu srpske avio-kompanije stići prvi Erbasov avion, koji će biti uzet na lizing.

„Dobili smo zaključak Vlade da se kreće u nabavku 10 letelica. Mislim da će u roku od mesec dana prvi Erbas biti u floti Jata. To je početak koncipiranja nove flote i saobraćaja sa novim tipom aviona“, rekao je on Vukašinović. On je precizirao da se može očekivati da novi avion bude u saobraćaju početkom oktobra i dodao da će prva grupa od 20 pilota u narednim danima početi obuku za letenje na Erbasovim avionima.

„Od potpisivanja sporazuma sa Etihadom stvari napreduju. Utvrđuju se detalji. Za početak prelaska upravljanja aviokompanijom na novo poslovodstvo moraju da budu zadovoljeni regulatorni uslovi“, kazao je Vukašinović. On je ocenio da timovi Jata i Etihada dobro sarađuju i istakao da će najkasnije do 1. januara 2014. godine biti završeno sve oko preuzimanja.

„Er Srbija nastavlja tradiciju Aeroputa, Jugoslovenskog aerotransporta i Jat ervejza i srpska avio-kompanija ulazi u 87. godinu postojanja“, rekao je Vukašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari