Šef delegacije EU u Republici Srbiji Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić potpisaće danas u obrenovačkoj termoelektrani „Nikola Tesla B“ finansijski sporazum između Evropske komisije i Vlade Srbije za nacionalni program RS u 2011. godini vredan 178,5 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Radi se o bespovratnim sredstvima iz pretpristupnih fondova EU (IPA) kojima će biti finansirana 23 već odobrena programa, navodi se u saopštenju. Novac će biti upotrebljen: 26 miliona za reformu javne uprave, 12 miliona za jačanje vladavine prava, 18,5 miliona za prevazilaženje ekonomske krize i unapređenje konkurentnosti privatnog sektora u Srbiji, 32 miliona evra za podršku socijalnoj inkluziji . Za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ predviđeno je 15 miliona evra.“Izgradnjom ovog postrojenja biće unapređeni kvalitet vode i tla u Obrenovcu, čime će se poboljšati zaštita životne sredine u Obrenovcu, Beogradu i okolini“, saopštava Delegacija EU u Beogradu.

Zaključno sa ovim sporazumom, celokupna donacija EU Srbiji sada iznosi 2,2 milijarde evra.“Svi projekti iz sporazuma za 2011. godinu doprineće procesu evropskih integracija Srbije, ekonomskom rastu zemlje i društvenom blagostanju, što će direktno unaprediti svakodnevni život građana Srbije“, ocenjuje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari