Bečejska kompanija Soja protein najavila je juče dve nove emisije akcija, ukupne vrednosti 25 miliona evra, kojima će finansirati izgradnju fabrike za proizvodnju sojinih izolata i koncentrata u Bečeju. Generalni direktor te kompanije Branka Pavlović kazala je agenciji Beta da će prva emisija od 50.

Bečejska kompanija Soja protein najavila je juče dve nove emisije akcija, ukupne vrednosti 25 miliona evra, kojima će finansirati izgradnju fabrike za proizvodnju sojinih izolata i koncentrata u Bečeju. Generalni direktor te kompanije Branka Pavlović kazala je agenciji Beta da će prva emisija od 50.000 akcija u iznosu od 12,5 miliona evra biti emitovana početkom oktobra i najavila da će jedan od kupaca biti i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Prema njenim rečima, druga emisija planirana je za godinu dana u istom iznosu. Predstavnica EBRD Vedrana Jelušić rekla je da se još ne zna koliko će akcija Sojaproteina kupiti ta banka, ali je istakla da će to verovatno biti manjinski udeo, jer je takva poslovna politika te finansijske institucije. Prema rečima predsednika Upravnog odbora Viktorija grupe Zorana Mitrovića, planirano je da fabrika u Bečeju bude izgrađena do kraja 2009. godine, a proizvodiće finalne proizvode od soje, takozvane izolate, koji se koriste za prehrambenu i konditorsku industriju. Navodeći da će kapacitet fabrike biti 15.000 tona godišnje, Mitrović je istakao da će više od 90 odsto ukupne proizvodnje biti izvezeno, jer su sadašnje potrebe Srbije na nivou od oko 1.500 tona.
Takva vrsta proizvodnje visokokvalitetnih sirovina od soje omogućiće povećanje prihoda Sojaproteinu za 50 miliona evra godišnje, rekao je on i objasnio da uvođenje te tehnologije znači podizanje prerade soje na viši nivo. On je istakao da u Evropi postoji samo jedna takva fabrika, u Belgiji, a da će godišnji kapacitet bečejskog postrojenja iznositi dva odsto ukupne svetske potrošnje sojinih izolata. Akcijama Soja proteina na Beogradskoj berzi se trguje od septembra 2002. godine, a trenutna cena akcije je oko 22.800 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari