Kad ekonomija postane politička arena

Ostavite komentar


  1. Čemu reč, kad ? Ekonomija je bila i biće politički uslovljena. Postoji predmet, već u prvoj godini kao upozorenje. Svaka nauka, pa tako i ekonomija u teoriji nudi logički okvir, tačnije, pravila – zadatke i rešenja. Međutim, čim izađe s table na ulicu, logiku krivi realnost koja je, oduvek i svuda, politička. A u politici nema logike, čak i kada se čini da je ima. Zato je pravo pitanje, kako predvideti političke događaje, od dugoročnih do svakodnevnih, i tako zaštiti, ako ne zdrav razum, ono goli život. U dvadesetom veku, časovnik kuca brže, u ovom još brže. Problem s ekonomijom kao naukom je taj što ona u fokusu svog mehanizma sadrži interes (nadnica, dohodak, zarada, kamata, dividenda, profit, u težnji da on bude ekstra, ekstra zarada, ekstra profit, ekstra kamata) mnogo izraženije nego li kod drugih nauka. Međutim, politika kao ogledalo ljudske svesti i odnosa među njima, takođe ima interes, i ona ga želi ekstra, ali bez pravila.

  2. Matematički modeli u ekonomiji više ne štimaju. Ekonomija ne podleže kauzalnim nečelima pa ekonomski modelirani algoritmi imaju ozbiljna ograničenja koja ignorišu sitne društvene turbulencije.
    Ekonomija ne podleže principima izračunljivosti.
    Najbolje i najviše sto se može danas postići u politikoekonomiji je da većina građana prihvati realno stanje i u to stanje steknu poverenje. Problem je ko je taj koji bi demokratski nametnuo to stanje a večina prihvatila?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.