Kada ove godine pada Crni petak 1foto EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

 

Crni petak je uobičajeni naziv za prvi petak nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno četvrti petak u novembru.

Ove godine Crni petak pada 25. novembra.

To je dan kada počinje sezona božićnih kupovina u zemljama koje slave Božić po Gregorijanskom kalendaru i kada prodavnice daju ogromne popuste.

U Americi termin Crni petak prvi put se pominje 1952. godine, a od 2005. godine to je dan sa ubedljivo najvećim prometom u trgovinama.

Poslednjih petnaestak godina ovaj običaj se proširio i širom Evrope, pa i u Srbiji.

Rasprodaje povodom Crnog petka proširile su se na celu tu nedelju, a neki trgovci su ih produžili i na naredni ponedeljak koji je dobio naziv “Sajber ponedeljak”.

Poslednjih godina veliki deo kupovine preselio se na internet, pa se onlajn rasporodaje ovog dana nazivaju “Sajber crni petak”.

Crni petak je naziv koji označava ekonomske lomove, najčešće berzanske, a prvi put je tako nazvan petak 1898. godine kada je zbog berzanske spekulacije nastala panika na tržištu zlata i kada je u kratkom roku došlo do velikog rasta, pa pada cene zlate koje su mnoge investitore upropastile.

Iako je ovaj trgovački Crni petak osmišljen da bi se privukao veliki broj kupaca, tokm poslednjih petnaestak godina nekoliko puta su ogromne gužve i stampeda na tržne centre doveli i do tragičnih događaja.

U gradiću Vali strim u državi Njujork u SAD se 2008. godine ispred Volmarta okupilo 2.000 ljudi pre pet ujutru očekujući otvaranje ove prodavnice.

Kako se vreme otvaranja približavalo gomila je postajala sve nervoznija i gurajući napred polomili su staklena vrata. U stampedu koji je usledio 34-godišnji zaposlkeni Dždimitaj Damur je izgažen na smrt.

Ovo nije zaustavilo raspomamljene kupce, a nije uspela da ih zaustavi ni policija koja je pokušala da pruži pomoć nesrećnom prodavcu.

Tokom Crnog petka 2010. godine desilo se nekoliko incidenata od kojih su nekih krajnje bizarni.

U Medisonu u Viskonsinu žena je uhapšena jer je pokušala da uđe u prodavnicu igračaka preko reda, a kada su se ostali pobunili zapretila je pištoljem.

Jedan volonter koji je u Džordžiji radio takođe u prodavnici igračaka izboden je na smrt, a stampedo je pregazio jednog čoveka u Bafalu.

Naredne godine jedna žena koja je došla sa dva deteta da kupi konzolu za igranje na popustu poprskala je biber sprejom sve oko sebe u redu ne bi li “ostvarila prednost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari