Oprezno - sa "Crnim petkom" stižu i internet prevare 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Ove nedelje očekuje nas tzv. “Crni petak”, dan kada prodavci daju velike popuste, a u današnje vreme veliki deo kupovina obavlja se preko interneta.

Ovakve akcije pružaju priliku da se povoljno obave neke veće kupovine, ali daju priliku i raznoraznim prevarantima.
Na internetu se pojavljuju brojne lažne stranice i onlajn prevare koje računaju na impulsivnost prilikom ovakve kupovine.

Nepisano pravilo je da ono što se isprva učini kao neverovatno dobra ponuda verovatno i nije, već je sva prilika da se radi o prevari.

Poslednja u nizu prevara, koja je nedavno bila aktuelna, nudila je mogućnost vrlo povoljne kupovine „antistres dušeka” dimenzija 160 sa 200 centimetara.

U saopštenju Erste banke navode da su kupci kada su se opredelili za kupovinu ovog artikla dobili link koji daje mogućnost odabira svoje banke i da plate to što žele.
Kada se klikne na ikonicu svoje banke, otvara se prozor koji izgleda identično kao njihov eBanking.

Ali to nije stranica vašeg eBankinga, već odlična kopija.

Posebno je prilagođen izgled stranice za svaku od banaka sa spiska (na kome je većina banaka sa našeg tržišta) i kada se klikne na ikonicu bilo koje banke, dobije se vrlo realan prikaz eBanking stranice baš te banke.

Logično, od kupca se traži da unesete svoje podatke, korisničko ime i šifru.

Ukoliko to uradite, nećete uspeti da platite dušek u tom trenutku, ali ćete prevarantima dati svoje pristupne podatke i oni onda lako mogu stvarno da se uloguju na vaš eBanking i da raspolažu vašim novcem i svim podacima koji se tamo nalaze.

Samo su izuzetno obazrivi proverili adresno polje i videli da nisu na eBankingu svoje banke, već na nepoznatoj lokaciji. Prvo što treba da bude sumnjivo u ovom slučaju, pored lažne adrese, jeste to što nema https protokola, kao i to što se zahteva logovanje u eBanking, umesto uobičajenog unosa platne kartice ili skeniranja QR koda.

“Budite sigurni da postoji ista prevara i za razne druge artikle – ova poslednja je, na sreću, brzo i uspešno sprečena. Zato je veoma važno da nikada ne podležete pritisku i ne budete ishitreni, već da se vrlo obazrivo ponašate prilikom svake internet aktivnosti i da uvek budete skeptični po pitanju zaštite ličnih podataka”, poručuju iz ove banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari