Kako da baterija mobilnog telefona traje duže 1Foto: Danas

Pametni telefoni učinili su da telefon ne bude samo sredstvo komunikacije već i prozor u Internet.

Prema nekim statistikama prosečno dnevno korišćenje mobilnog telefona je oko 3,5 sata, a svaki peti korisnik provede dnevno više od 4,5 sata gledajući u ekran.

Sa sve više zahtevnih aplikacija i razmenom video sadržaja, jedna od najvažnijih osobina mobilnih telefona je dužina trajanja baterije.

Ovih sedam saveta koje preporučuje kompanija HMD Global, proizvođač Nokie, može da produži trajanje baterije mobilnog telefona.

Ne punite telefon do 100 odsto

Stalno punjenje telefona do 100 odsto kada koristite punjač visokog napona može da optereti bateriju vašeg telefona. Bateriji pomaže ako prestanete sa punjenjem kada baterija dođe na 80-90 odsto. Najbolje bi bilo da baterija telefona uvek bude između 30 i 80 odsto.

Isključite lokaciju

Na Android telefonima može se isključiti lokacija/GPS ili se mogu blokirati određene aplikacije koje prate vašu lokaciju. U opcijama Podešavanja>Aplikacije mogu se proveriti koje aplikacije koriste lokaciju i tu se mogu i isključiti.

Ne izlažite telefon ekstremnim temperaturama

Ekstremno niske temperature mogu brže da isprazne bateriju vašeg telefona. Držanje telefona na sobnoj temperaturi, kada je to moguće, osiguraće da baterija traje najduže što je moguće.

Punite svoj telefon tokom dana

Ako želite da baterija telefona bude zdrava, punite je tokom dana, a ne preko noći. Kada je telefon ostavljen priključen na punjač, baterija će ponovo početi da se prazni. Nakon što nivo napunjenosti padne ispod određenog praga koji je postavio proizvođač, počeće ponovo da se puni. Na kraju, to može da ubrza degradaciju baterije, tako da na kraju možete da primetite da vaš telefon završava na nula odsto brže nego kada ste ga tek kupili.

Ako ipak punite telefon noću, pazite da nije prekriven, npr. ispod jastuka, jer to može da pregreje bateriju, što će takođe pogoršati njene performanse tokom vremena.

Koristite raspoložive režime

Postoji mnoštvo podešavanja i režima koji su dizajnirani da pomognu u očuvanju baterije Android uređaja, a neki od njih su:

– Prilagodljiva baterija ograničava potrošnju baterije na aplikacije koje retko koristite.

– Battery Saver režim automatski ograničava aktivnost potrošnje kako bi uštedeo energiju. Možete optimizovati određena podešavanja kao što je automatska sinhronizacija.

– Super Battery Saver režim dodatno produžava životni vek baterije – čak možete i da odaberete gde tačno želite da ostvarite uštedu, tako da i dalje imate pristup ključnim funkcijama koje su vam potrebne.

– Uključivanje Tamnog režima na vašem telefonu takođe može produžiti trajanje baterije tokom dana, jer je potrebno manje energije za osvetljenje ekrana vašeg telefona. Pogledajte Podešavanja>Ekran kako biste pristupili ovoj opciji.

Redovno ažurirajte svoj telefon

Instaliranje redovnih Android ažuriranja može pomoći u rešavanju problema sa pražnjenjem baterije.

Softverske greške ponekada mogu da opterete vašu bateriju. Kada se to desi, programeri obezbeđuju ispravke tih grešaka u vidu ažuriranja operativnog sistema.

Redovnim ažuriranjima svog telefona osiguraćete da uvek imate najnovije ispravke nedostataka, poboljšane režime rada baterije i unapređene performanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari