Upravni odbor Srpske banke, koja je od početka svog postojanja radila kao manje-više specijalizovana institucija za finansiranje namenske industrije, a čija je sudbina sada neizvesna, nalazi se u faktičkom, ako već ne i formalnom, sukobu interesa.

Naime, pored toga što je banka odobravala slabo obezbeđene zajmove ugroženim tajkunskim firmama, zbog čega se sada bori za opstanak, država je, kao skoro potpuni vlasnik, u njen Upravni odbor postavila lica iz Ministarstva odbrane.

Budući da je strateško opredeljenje Srpske banke kreditiranje državnih firmi iz odbrambene industrije, te da su neka od tih preduzeća, kao što je Jugoimport SDPR, među najvećim deponentima banke, imenovanje visokih službenika Ministarstva odbrane u organe upravljanja, njih stavlja pred nedozvoljenu dilemu – da li da u slučaju sukoba štite interese Banke na štetu njenih klijenata iz namenske industrije, ili da kao funkcioneri Ministarstva odbrane štite interese oružarskih preduzeća, na štetu banke u čijem Upravnom odboru sede.

Tako je aprila prošle godine na čelo UO dospela Nada Popović, načelnik odeljenja za finansije Ministarstva odbrane, kao i Slobodan Čikarić, načelnik odeljenja za platni promet u Ministarstvu odbrane. U Upravni odbor Srpske banke je postavljen i Zoran Tubić, pomoćnik ministra prosvete.

Država u ovoj banci ima udeo veći od 99 odsto, dok ostatak vlasništva dele firme među kojima je veliki broj onih iz namenske industrije: Sloboda Čačak, Prvi partizan, Prva iskra, Krušik, PPT namenska, Lola Utva, itd.

U svom biznis planu, koji je trebalo da revitalizuje ovu banku, menadžment je predložio upravo okretanje odbrambenoj industriji, uz obaveznu dokapitalizaciju banke i prodaju stečene imovine. Biznis plan je poslat i Ministarstvu finansija, Narodnoj banci i Agenciji za osiguranje depozita, ali do objavljivanja revizorskog izveštaja Srpske banke ove godine, nikakav odgovor nije stigao ni iz jedne od ovih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari