Od kada je krajem prošle godine počeo program monitoringa kvaliteta goriva, znatno je povećan obim posla tržišnoj inspekciji, ali ne samo njoj. Veliki deo postupka kontrole obavlja se nakon što inspektori završe kontrolu na benzinskoj pumpi, tokom koje se proverava nivo markera u gorivu i uzimaju uzorci za proveru kvaliteta. Slede laboratorijske analize koje se obavljaju u laboratoriji koju je formirala kompanija SGS, zadužena za tehničku podršku pri sprovođenju monitoringa kvaliteta.

Pre nego što se uzorci goriva sa pumpi predaju na analizu, Tržišna inspekcija ih obeležava šiframa, tako da u laboratoriji ne znaju odakle je gorivo došlo – čime se obezbeđuje nepristrasnost provera. Od velikog broja parametara navedenih u standardima, za program monitoringa odabrani su i uredbom precizirani oni koji najbolje pružaju uvid u kvalitet goriva. Za svaki od njih propisane su granične vrednosti i ako samo jedan od njih ne zadovoljava predviđenu vrednost, smatra se da gorivo nema odgovarajući kvalitet i u tom slučaju laboratorija u roku od 24 časa obaveštava Tržišnu inspekciju o negativnom rezultatu. Tržišna inspekcija potom na pumpi zabranjuje prodaju iz rezervoara iz kojeg je uzet uzorak koji nije prošao proveru. Tako se nekvalitetno gorivo brzo povlači sa tržišta, što je i jedan od osnovnih ciljeva programa monitoringa kvaliteta goriva.

Uporedo Tržišna inspekcija u kontrolama proverava nivo markera u derivatima nafte. To podrazumeva da se najpre iz svih rezervoara izvadi mala količina goriva. Potom se na samoj pumpi proverava nivo markera, pomoću prenosnog detektora, tako da inspektor odmah zna da li gorivo ima propisani nivo markera. Ako je nivo markera niži od propisanog (ili ga uopšte nema), to je znak da gorivo nije stiglo legalnim kanalima. Inspektor u tom slučaju odmah zabranjuje prodaju spornog derivata, stavljajući plombu na rezervoar i na pištolj. Tržišna inspekcija, po trenutno važećem propisu, dužna je da piše prijavu protiv lica kod kog je zatečen derivat koji nije u skladu sa propisima, a propisane kazne u programima markiranja i monitoringa kvaliteta idu čak i do tri miliona dinara. Na ovaj način država je obezbedila sigurnost u kvalitet i legalnost goriva na benzinskim pumpama u celoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari