Kineski Ziđin o zagađenju: Radimo sa zastarelom tehnologijom

Ostavite komentar


      1. Lepo i prazno kao i sve što radi ova vlast. Znalo se da je oprema zastarela i da je treba obnoviti. To je valjda bio ili trebalo da bude veliki deo razloga za prodaju. Inače smo mogli nastaviti sami da se trujemo u svojoj režiji.
        Nema nijedan razlog da im se ovo progleda kroz prste, zaštita zdravlja mora da bue prioritet ali to je izgleda uzaludno očekivati u naprednjačkoj državi.

  1. RTB BOR JE BIO CEO VEK, A SADA JE U SOSINOJ “MAGLI”?

    Očekivati da će većinski vlasnik RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, do kraja godine konsolidovati proizvodnju i poslovanje kombinata bakra nije realno niti moguće. Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RTB Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više. Razlozi su: promašena izgradnja linije topljenja (fleš peć kapaciteta 80 kt bakra godišnje je jedina na svetu tako malog kapaciteta), Nedorečena tehničko – tehnološka rešenja (usklađivanje agregata iz starijih faza gradnje i novih, mali kapacitet za transport gasova, pa se Borani i Boranke guše od gasova). U Boru nije izgrađena nova topionica kako širio dezinformacije menadžment na čelu sa Spaskovskim, već je izgrađena fleš peć za topljenje bakronosne šarže i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali: konvertori, anodne peći sa pripadajućim halama i transportera, putevi, železnica sa lokomotivama, vagonima i cisternama, trafostanice kanalizacija, vodovodne i kompresori i mreže za vazduh, ogromna dva skladišta sirovina, mehanizacija i drugog su iz predhodnih razvojnih faza. Kineskim stručnjacima trebaće vremena da dovedu proizvodnju do projektovanih cifara, podignu tehnološko iskorišćenje bakra i energetsku efikasnost topionice. Na ruku im ide dobra cena bakra. Naša Vlada ništa nije uradila da se puste u pogon prerađivački kapaciteti (Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, F-ke bakarne žice i lak žice). Ovako prizvodnja bakra se svela na one iz 1938. godine, samo bakar i zlato, do duše to se i najviše kralo, broj zaposlenih, u RTB Bor, sa 24.000 pao je na 5000. To su naši (ne)uspesi, a da li Kinezi su za to zainteresovani, da ne veruje čovek.

    1. Kako bre nije nova topionica? Pa Vučić je bre napravio i otvorio, zar si to zaboravio? Ajde bre…

  2. Kinezi u Pekingu nose maske da se zastite od zagadjenja…ocekujete od njih da brinu o ekologiji Bora!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.