Kineski Ziđin o zagađenju: Radimo sa zastarelom tehnologijom 1Foto: rtb bor

Kompanija Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) odgovorila je danas na pritužbe građana Bora i gradskih vlasti zbog prekomernog zagađenja iz pogona te kompanije, navodeći da je to posledica zastarele opreme.

U saopštenju se navodi da su u nekadašnjem RTB-u bile zanemarene neophodne mere „desulfurizacije izduvnih gasova prilikom izgradnje topionice“, tako da sumpor-dioksid nije mogao efikasno i u potpunosti da se preradi pre ispuštanja, a i oprema za topionicu je veoma zastarela.

„Posledica svega toga je nemogućnost stabilnosti procesa proizvodnje u dužem vremenskom periodu, tako da su problemi sasvim neizbežni. Nesporna je činjenica da je zaštita životne sredine sistematski i kontinuirani proces, a da su ti problemi bili ignorisani preko stotinu godina“, saopštila je ta kompanija.

U Ziđinu napominju da se to istorijsko nasleđe ne može rešiti preko noći.

„Mi ovaj problem nikada nismo i nećemo ga nikada ignorisati. Ziđin je, po preuzimanju RTB-a, veliki značaj dao zaštiti životne sredine, uložio je mnogo novca i započeo velike poslove, pa se ukupna situacija životne sredine već umnogome poboljšala“, saopštila je kineska kompanija, većinski vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, koja je počela da radi 2015. godine, utrošeno je preko 250 milion evra. Kineska kompanija je po preuzimanju RTB-a uplatila 350 miliona evra, a početkom godine uplatila dugove iz UPPR-a.

Naglašavaju da su popravljene merne stanice u Krivelju i Slatini kako bi ta kompanija bolje pratila kvalitet vazduha, ali i da je kupljena prskalica za smanjenje prašine u vazduhu, „vodeni topovi“ i specijalna oprema za čišćenje pogona „konvertor“.

U toj kompaniji su rekli da pokušavaju da prevaziđu „stare i nestabilne efekte sistema za proizvodnju“.

Ziđin navodi i da je prekomerno zagađenje ustanovljeno od 7. do 9. septembra, jer je nekoliko puta došlo do prekida napajanja električnom energijom u toku proizvodnje.

„Zbog toga je Kompanija odmah kontaktirala Elektroprivredu Srbije, pokušavajući da otkrije uzroke i nađe rešenje za problem ‘ispada’ struje“, navela je ta kompanija.

Kompanija Serbia Ziđin smatra da je „uživanje u čistom i svežem prirodnom okruženju pravo koje bi svaki građanin trebalo da ima“ i izražava nadu da će postići održivi razvoj na ekološki prihvatljiv način, istovremeno sa stvaranjem mogućnosti zapošljavanja stanovnika Bora.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.