Kladovo dobija novu toplanu na biomasu

Ostavite komentar


  1. Hvala bogu, konačno! Srbija je puna djubreta za stotine takvih toplana. Valjda će to doptineti i zaštiti prirodne sredine.

      1. @:ist vayduh: Biomasa je daleko širi pojam i odnosi se na organske materije. znači i na djubre, na na šut i čvrste supstance. U razvijenim zemljama gde toplane koriste biomasu ne koriste se samo drvene sečke, već i otpad biološkog porekla.

        1. Nije istina. U tom inostranstvu je biomasa opredeljena kao drvena sečka, a drugi otpad biološkog porekla se spaljuje u posebnim kotlovima gde temperatura mora da dostigne 700 stepeni i to se zove spalionica.

  2. Mogu da se kladim da ce prve sezone loziti secku, dok je budu imali, sledece sezone ce loziti sta budu imali tj. seci ce zdrava drva da spaljuju kao secku i dodavati ugalj a trece sezone ce rashodovati celu toplanu kao neefikasnu tj. nece imati cime da je loze. Klasicno uzmuzavanje novca bez ikakve studije odrzivosti. Zivi bili pa videli!

  3. Ovakve ideje su dobre samo da ne završe kao propale investicije.U Srbiji ima dosta bio otpada iz poljoprivrede koji se može iskoristiti na ovaj način,a i mnogo je jeftiniji od drveta

  4. Još jedna prevara i pljačka novca iz budžeta. Grad na obali reke će spaljivati šumu (da bi pravili sečku moraju da iskasape stabla jer nemaju drvnu-prerađivačku industriju da prerađuju drvo i spaljuju drvni otpad) umesto da naprave dobro filtriranu (ekološki zaštićenu) spalionicu otpada i uz toplotne pumpe (izvlačenje temperature iz vode) obezbede toplotnu energiju. Ali to nije manir srpskih vlasti (pogotovu sadašnje). Evo jednog primera iz (skorije) istorije: Zgrada saveznog izvršnog veća (danas poznata kao Palata Federacije) je imala ugrađen sistem toplotnih pumpi (koristila bi se voda iz obližnje Save) koji je bio među najsavremenijim u svetu tada (pre 50-tak godina) i koji bi sa malo utroška energenata (struja za pokretanje pumpi) obezbeđivao mikro klimu za celu zgradurinu. Ta pumpa nikada nije proradila a korišćen je ugalj za zagrevanje. Kasnije je ‘modernizovana’, umesto uglja su ubacili novi energent, toplotne pumpe su uništene … E to je Srbija.

    1. Vidi se da ne znaš ništa o Kladovu. Na HE Djerdap svakog dana se izvadi desetine kubika drveta tako da sirovina ne bi nedostajala.

    2. Tako je!
      Pa da li ste svesni šta će i koliko šuma biti tek posečeno, a o tome šta i koliko je već zbog „bio mase“ posečeno najbolje bi bilo da neki „nezavisni pilot“(osim Vilina) preleti i slika recimo nacionalni park Đerdap, nacionalnu sramotu zapravo kada je u pitanju seča!!!
      O čemu mi to u stvari pričamo, o ekologiji??!!
      Ma dajte ljudi, nemojmo se zezati!!!!
      U pitanju je samo i isključivo lova, i ama baš ništa drugo!!!!!
      I seča!!!!

  5. Sve je to divno na papiru, a na kraju dignu cenu, tako je nama u Srem Mitrovici bilo, pričali kako će da pojeftini, kad cvrc, ode cena i sad je 120din po m2 pa puta 12 meseci… Za 65m2 mesećno je 8000din pa 12 meseci, a jako loše grejanje…

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.