"Klima u halama ne radi, Hitna pomoć više puta intervenisala": Da li se u niškoj Juri u vreme toplotnog talasa hladi samo menadžment? 1Foto: Niš moj grad

 

U niškoj fabrici Jura, u kojoj je inače zaposleno oko 2.700 radnika, klima uređaji ne rade ni u vreme aktuelnog toplotnog talasa, a Hitna pomoć je više puta intervenisala jer je radnicima pozlilo, kazali su danas odbornici koalicije “Niš, moj grad” i sindikalni aktivista i uzbunjivač Rade Rašović.

Oni su na konferenciji za novinare ispred Jure kazali da im se zbog ovog problema obratio “veći broj radnika”, koji nisu spremni da javno istupe zbog brige za egzistenciju.

Prema rečima radnika, klimatizacija u proizvodnim halama nije uključena nijednom, zbog čega su oni prinuđeni da rade u pregrejanim halama i sa mokrom odećom.

“Klimatizacija funkcioniše samo u prostorijama u kojima je menadžment“, kazali su zaposleni, a preneli odbornici.

"Klima u halama ne radi, Hitna pomoć više puta intervenisala": Da li se u niškoj Juri u vreme toplotnog talasa hladi samo menadžment? 2
Foto: Niš moj grad

“Nakon što su u zimskim mesecima radnici morali da rade i vikendom pod pretnjom otkaza, ostvarivali prekovremeni rad u zimskim mesecima, sada nemaju uslove za rad usled ekstremno visokih temperatura. Tražimo da Grad Niš preuzme ulogu medijatora i da se kompaniji Jura postavi uslov za obezbeđenje elementarnih uslova za rad, koje radnici moraju imati. Posebno apelujem na sindikate da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i zaštite ljude od trenutne situacije”, rekao je Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”.

Rade Rašović je ocenio da je jedan od razloga što radnici Jure rade u nepovoljnim uslovima i manjak sindikalnog aktivizma.

On je podsetio da su sindikalci u niškoj Juri trpeli represiju, što je protivzakonito.

“Nadležni u državi i gradu bi morali da učine napor i da se radnicima Jure omoguće bolji uslovi rada, kao i formiranje sindikata, što im garantuje Ustav Srbije i zakoni. Zaposleni u Juri se sada osećaju nezaštićeno i usamljeno”, rekao je Rašović.

Obornik koalicije “Niš, moj grad” Branislav Jovanović je podsetio da je Jura došla u Niš 2011. godine, u vreme prethodne vlasti, i da se u to vreme ovakve primedbe zaposlenih nisu čule. On je kazao da je u Nišu tada formirana jedna od prvih industrijskih zona u Srbiji, u kojoj su sada Jura i Šin von.

“Ovde sada dolaze reke radnika, koji žele da rade i ne odustaju, i to je lepo videti. Ali, država, inspekcije i sindikati moraju da se uključe da se njihov položaj i uslovi rada poprave. Nije preveliki problem pustiti klimu ili je popraviti ukoliko ne radi, a radnicima obezbediti preraspodelu radnog vremena ili pauzu u vreme najvećih vrućina”, rekao je Jovanović.

Zaposleni u Juri su se i pre godinu dana, kada su takođe bile tropske vrućine, žalili da su prinuđeni da rade u mokrim majicama i šorcevima, jer klimatizacija ne radi. Oni su tada za Danas kazali da je već posle 10 ili 11 sati u halama “pakao”, pa su “svi u majicama, koje su gola voda”.

Radnici su tada potpisivali peticiju u kojoj traže da se uključe rashladni uređaji, koja je „ubačena u kutiju za prigovore“, ali da ona nije imala ikakvog efekta. I lideri različitih fabričkih pogona su poručili da su spremni da zaustave proizvodnju ukoliko se hale ne rashlade.

Nakon pitanja Danasa Ministarstvu rada, inspekcija je posetila nišku Juru i naložila poslovodstvu kompanije da u roku od sedam dana reši problem problematične klimatizacije.

Poslovodstvo Jure u Srbiji je tada za naš list negiralo tvrdnje da u niškoj fabrici, u kojoj je inače zaposleno oko 2.700 radnika, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, ali je “priznalo” da postoje kvarovi na nekim uređajima, “koji će u najkraćem roku biti otklonjeni”.

Inspekcija rada pri istoimenom Ministarstvu do sada je više puta kontrolisala uslove u Juri, te svaki put ocenila da kompanija posluje u skladu sa zakonom, a da su njeni propusti minimalni.

Zaposleni su, međutim, tvrdili da im se, između ostalog, ograničava odlazak u toalet i preporučuje nošenje pampers pelena, preti otkazom u slučaju trudnoće i bolesti, prekida radni odnos kada pokušaju da formiraju sindikat, zabranjuje sindikalno delovanje, te da su izloženi zlostavljanju i mobingu.

Sve optužbe zaposlenih o uslovima rada u Juri negiralo je njeno poslovodstvo, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prilikom posete leskovačkoj fabrici Jure on je poručio da to nije “ta užasna fabrika” već “najbolja fabrika”, da je “ponosan kako ona izgleda” i da “nigde nije video te čuvene pelene”. Pritom je zaključio da je “prošlo vreme utopijskog socijalizma i samoupravljanja”.

Prema njegovim rečima, država Srbija je kompaniji Jura uplatila subvencije za zapošljavanje radnika u iznosu “od 27 do 28 miliona evra”. Jura je, kako je kazao, ta sredstva “vratila u jednoj godini” kroz poreze i doprinose za novozaposlene.

Očekujemo odgovor Jure

Danas je prosledio pitanja Juri u Srbiji u vezi sa najnovijom situacijom u niškoj fabrici. Do objavljivanja ovog teksta oni nisu stigli.

Šta kaže zakon?

Zakon o radu propisuje da svaki zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, te da je svaki poslodavac dužan da to obezbedi.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavac je dužan da primeni preventivne mere, među kojima i one “savremene tehničke” i “organizacione”, kako bi se “otklonio rizik od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih ili on sveo na najmanju moguću meru”.

Poslodavac je obavezan i da zaposlenima obezbedi radno mesto na kojem su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i radni proces koji je prilagođen njihovim telesnim i psihičkim mogućnostima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari