Po nalogu Aleksandra Obradovića, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, formirana je radna grupa na nivou poslovodstva EPS-a, koja bi u narednih 10 dana trebalo da utvrdi na osnovu kojih kriterijuma je urađena prodaja uglja kupcima u privrednim društvima RB Kolubara i TE-KO Kostolac, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

„Ova radna grupa ima zadatak da utvrdi da li je i na koji način bilo favorizovanja pojedinih kupaca uglja u ovim privrednim društvima, koji su potom svoje cene za maloprodaju podizali višestruko, kako je utvrdila Komisija za zaštitu konkurencije i na taj način dolazili do ekstraprofita“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Obradović ukazao i da je ovo direktan primer kako se pojedini poslovi obavljaju na različite načine u privrednim društvima u sistemu Elektroprivrede Srbije, što dovodi do netransparentnosti i sumnje u legalnost postupka. „Sprovođenjem Polaznih osnova za reogranizaciju EPS-a i početkom procesa korporativizacije mnogi zajednički poslovi, kao što je i prodaja uglja kupcima, trebalo bi da imaju jedinstvene procedure po kojima bi se postupalo u celom sistemu i tačno bi se znalo ko je i za šta odgovoran“, stoji u saopštenju i zaključuje se da bi „na taj način postojali precizni, jedinstveni kriterijumi po kojima niko ne bi bio favorizovan i javnost ne bi dovodila u sumnju poslovanje ijednog dela EPS-a“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari