Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja je nakon inspekcijske kontrole 63 gradilišta donela dva rešenja o zabrani rada i podnela pet prekršajnih prijava, saopštilo je Ministarstvo rada.

Doneto je i 28 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka. U saopštenju se navodi i da je uočeno drastično smanjenje broja neprijavljenih radnika u građevinarstvu nego u prethodnom periodu, što po oceni Ministarstva ukazuje na pozitivne efekte kontinuiranih inspekcijskih akcija na gradilištima širom zemlje.

Kako se precizira, nadzorom je obuhvaćeno 675 radno angažovanih lica, od kojih je devet radilo „na crno“, i to na izgradnji Koridora 10 u blizini Dimitrovgrada i Bele Palanke. Navodi se i da je nešto više nepravilnosti uočeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a uglavnom su se odnosile na izmene i dopune akta o proceni rizika, osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, propisane preglede i ispitivanje opreme za rad, kao i neupućivanje zaposlenih koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom na periodične lekarske preglede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari