Kovačević: Srbiji treba ekonomski krizni štab 1Foto: Narodna stranka

Srpskoj industriji je potrebno resetovanje, potreban nam je ekonomski krizni štab koji bi se bavio preventivom, kako se ne bi samo sanirale posledice krize, kaže za N1 Vladimir Kovačević, privrednik, iz pokreta Da se struka pita.

Na pitanje šta bi radio krizni štab i kako menjati industriju, on navodi da smo mi uvozno orijentisana ekonomija, zbog čega smo posebno ranjivi u kriznom periodu.

„Potrebno je omogućiti da se razvijaju različite grane privrede i poljoprivrede u kojima bi se analizom došlo do zaključka da možemo da budemo samostalni, i da se ne oslanjamo na uvoz“, ističe Kovačević.

Komentarišući polemiku između predsednika Srbije i novinarke N1 o proizvodnji pasulja, on navodi da Srbije itekako ima kapacitet da ga proizvodi a ne da ga uvozi.

„Slična je situacija u oblasti drvene građe ili, na primer, mesa. Zašto je Srbija došla do toga da mora da uvozi meso“, pita Kovačević.

Naglašava da se više moramo okrenuti sebi i pokrenuti nove proizvodnje, a država kako je naglasio, treba da bude pozivar i proceni šta treba pokrenuti i oživeti.

On je naglasio da podržava predlog NALED-a o novim kreditima i garancijama za privrednike za obrtna sredstva ( sirovine), jer kaže da su velika tzv. predfinansiranja, jer je transport višestruko poskupeo, postoje i zahtevi da se plate povećaju, a poskupeli su i energenti.

„Za to je potreban dodatni kapital, tako da bi takvi krediti bili dobrodošli“, pojasnio je gost N1.

Za novu cenu gasa kaže da je povoljna.

To je sjajna vest, kaže, ali dodaje da ne treba zaboraviti da je to 30 odsto skuplje nego do sada što je, smatra – dodatni pritisak.

On napominje da treba pogledati ima li dovoljno raspoloživih količina gasa i kaže da u novom gasnom sporazumu ima jedan izmenjen član ugovora na koji treba obratiti pažnju – koji u dosadašnjem ugovoru nije postojao, a to je mogućnost jednostranog povlačenja iz ugovora za ugovorne strane.

„To znači ako ne budemo dosledni politici koju vodimo, da isporučilac gasa može jednostrano da se povuče, a onda imamo veliki problem“, kaže Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari