Kredit od 80 miliona evra EBRD-a za naučno-tehnološke parkove 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali potpisali su danas u Vladi Srbije ugovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu u iznosu od 80 miliona evra namenjenom izgradnji i razvoju naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i ministar finansija potpisali su ugovor o zajmu, a premijerka je sa direktorima naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu potpisala i ugovor o projektu.

Kako je navela Brnabić, 70 miliona evra biće uloženo u izgradnju naučno tehnološkog parka u Kruševcu, kao i za nove zgrade parkova u Nišu i Čačku, dok je 10 miliona evra opredeljeno za BIO4 kampus.

„Ovo je početak novi krug investicija u naučno-tehnološke parkove u Srbiji. Rad svih parkova dao je rezultate koji inicijalno nisu očekivani. Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija je postao daleko najbrže rastući sektor naše ekoniomije, sektor koji je zaslužan za podizanje prosečnih plata i pomogao je da pomognemo našu ekonomiju“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da postoje kompanije koje smanjuju broj zaposlenih u informaciono-komunikacionim tehnologijama, što je trend u svetu, ali da je mnogo veći broj kompanija koje otvaraju svoje centre u Srbiji i vidi se značajan rast zaposlenih u ovom sektoru.

„Samo od početka ove godine broj zaposlenih u informaciono-komunikacionom sektoru povećan je za 3.435 radnih mesta, u prvom kvartalu izvoz informaciono-komunikacionih usluga iznosio je 786 miliona evra, što je veći izvoz u odnosu na celu prošlu godinu, kada je bio 740 miliona evra“, kazala je Brnabić.

Zahvalila je EBRD što su u veoma kratkom roku, od 10 meseci, ispregovarali o ovom kreditu i potpisali ovaj ugovor.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli istakao je da je ovo ulaganje veoma važno za kreiranje mogućnosti, razvoj regiona, inovacije i razvoj tehnologije.

On je naveo da je posebno važno ulaganje u projekat BIO4 kampus, jer je to „inicijativa koja stavlja Srbiju na globalnu mapu u u biotehnologiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari