Nekadašnji generalni direktor JP Aerodrom „Nikola Tesla“ Bojan Krišto izjavio je juče u Privrednom sudu da mu nije jasno zašto je optužen za privredni prestup i probijanje budžeta ovog preduzeća za 2008. i naveo da je primao 20 odsto manju platu od prethodnih direktora.

„Te godine plate su smanjene svim direktorima i zaposlenima i tom merom mi smo čak uštedeli milion i po evra“, rekao je Krišto, preneli su elektronski mediji. On je juče izložio svoju odbranu na suđenju po optužnom predlogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu zbog privrednog prestupa. Krišto se tereti da je po stupanju na funkciju generalnog direktora izdejstvovao promene unutrašnjeg Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, koje su omogućile uvećanje zarade menadžmenta preduzeća.

Krišto je dodao da su te godine plate kontrolisane 33 puta, a da je navodni privredni prestup otkriven tek kad se digla medijska buka da su velike plate u javnim preduzećima. Bivši direktor je naveo i da je čak 70 odsto njegove stimulacije u zaradi išlo u humanitarne svrhe te da mu nije jasno „koja je poenta ovog suđenja“.

Prema pisanju medija, Krišto je kao direktor aerodroma 2008. primao mesečnu platu od oko 800.000 dinara. Pored Krišta, koji, prema podacima danas iznetim na sudu, radi u preduzeću „Banat grupa“ sa mesečnom platom od 100.000 dinara, za privredni prestup odgovara i Aerodrom kao pravno lice. Zastupnica Aerodroma Olivera Marković odbacila je sve navode optužnog predloga tvrdeći da je Aerodrom isplaćivao plate zaposlenima u skladu sa Uredbom o zaradama zaposlenih u javnim preduzećima. Ona je dodala da je obrasce o platama kontrolisalo Ministarstvo finansija, kao i da je svakog meseca ostajao neisplaćeni deo zarada i prenosio se u naredni mesec.

Sutkinja Aleksandra Popović odbila je jučerašnje predloge odbrane za dopunsko veštačenje i saslušanje jednog svedoka. Rečeno je da će presuda biti doneta pisanim putem u zakonskom roku od 30 dana i biće dostavljena tužilaštvu i optuženima koji će moći da ulože žalbu na tu odluku. Za ovaj privredni prestup zaprećene su isključivo novčane kazne tako da Krištu kao odgovornom licu preti kazna od 5.000 do 200.000 dinara, koju će morati lično da plati. Aerodromu kao pravnom licu preti kazna od 30.000 do 3.000.000 dinara, koja se plaća iz sredstava preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari