Najveći nemački proizvođač čelika TisenKrup saopštio je juče da će svoju firmu Inoxum za proizvodnju nerđajućeg čelika prodati finskoj firmi Outokumpu, jer je ta proizvodnja sve manje isplativa u Evropi, pre svega zbog prevelikih proizvodnih kapaciteta konkurenata na tom kontinentu ali i Aziji, iako su nerđajući čelici u širokoj upotrebi recimo u proizvodnji aparata za domaćinstvo.


Kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, rukovodstvo kompanije TisenKrup dobilo je saglasnost predstavnika radnika firme koju prodaje, a koja zapošljava 11.700 ljudi. Polovina zaposlenih je u Nemačkoj, a ostali u firmama u Meksiku, Italiji, Kini i SAD. Sa kupcem i predstavnicima zaposlenih je dogovoreno da otpuštanja neće biti do kraja 2015. godine iako će proizvodnja u nemačkom mestu Krefeld biti postepeno obustavljena do kraja 2013. godine, dok će fabrika u Bohumu nastaviti da radi najmanje do kraja 2016. godine.

Krup je, podsećaju nemački mediji, pionir u proizvodnji nerđajućih čelika – u oktobru će biti tačno 100 godina kako je objavio taj patent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari