Na Beogradskoj berzi nije bilo kupaca za akcije preduzeća Zorka – zaštita bilja, iako su nuđene po minimalnoj ceni od 20 dinara po akciji. Akcijski fond izneo je ukupno 100.633 akcije, ali su potencijalni kupci odustali zbog prezaduženosti ove fabrike. Poseban teret je kredit od 145 miliona dinara koji je od Meridijan banke uzeo bivši vlasnik Živan Jojić.

Na Beogradskoj berzi nije bilo kupaca za akcije preduzeća Zorka – zaštita bilja, iako su nuđene po minimalnoj ceni od 20 dinara po akciji. Akcijski fond izneo je ukupno 100.633 akcije, ali su potencijalni kupci odustali zbog prezaduženosti ove fabrike. Poseban teret je kredit od 145 miliona dinara koji je od Meridijan banke uzeo bivši vlasnik Živan Jojić. Naime, zbog neispunjenih kupoprodajnih obaveza Agencija za privatizaciju raskinula je taj ugovor, a radnici su posle višemesečnog štrajka došli u ispražnjene hale. Proizvodnja je nekako obnovljena uz dobru volju nekadašnjih partnera, ali kap koja je prevršila čašu su potraživanja advokata koga je angažovao bivši vlasnik. Advokat Dragi Kojić je uzeo robe za više od milion dinara, tako da je dalja proizvodnja bila besmislena. Ova fabrika ponovo će se naći na berzi za dvadesetak dana, a ukoliko ne bude zainteresovanih kupaca, kako kaže direktor Branislav Mišić, onda sledi stečaj. Inače, reč je o jednoj od privih fabrika iz sistema Zorka, koja je osamdesetih godina držala oko 40 odsto tadašnjeg jugoslovenskog tržišta sredstava za zaštitu bilja.
Posle neuspelog tendera za kupovinu Holding kompanije Zorka koju čini desetak preduzeća, nad preostalih 1200 radnika nadvila se neizvesnost. Osnovna prepreka za budućeg vlasnika su velika dugovanja, oko 42 miliona evra, nastala uglavnom u dve najveće fabrike koje su bile u zakupu. Naime Obojenu metalurgiju je zakupac, indijski koncern Binani, napustio pre isteka trogodišnjeg ugovora, ostavljajući milionske dugove za struju i neuplaćene doprinose i zarade radnicima. Druga problematična fabrika je Mineralna đubriva, koju je zakupio šabački Farmakom MB a godišnje je iz ovih pogona izazilo više od sto hiljada tona veštačkih đubriva, ali se dalja sudbina ovih firmi ne zna, jer su potrebna znatna ulaganja u remonte dotrajalih postrojenja i sirovine. Ostala preduzeća u okviru Holdinga proizvodno su vezana za ove dve fabrike, i ukoliko ponovljeni tender ne bude uspešniji, očekuje ih stečaj.
Da podsetimo, od nekadašnjeg hemijskog giganta privatizovani su Zorka nemetali, koje je kupio austrijski koncern Alas internacional, zatim Ekstrudirana ambalaža i Društveni standard koje je kupio Farmakom MB, dok je Zorka poliplast prodata na ponovljenoj aukciji iz stečaja. Iz Holdinga su se pre toga izdvojili Zorka pharma i Zorka boje, kao najuspešnije firme, i one su bile uspešno privatizovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari