Iako je pre tri dana u vanrednoj kontroli na poznatom pančevačkom buvljaku poreznike interesovao samo rad okolnih lokala, odmah po pojavi inspekcije većina prodavaca zatvorila je svoje tezge i ostala je da radi tek poneka, čiji su vlasnici imali uredne papire i registrovanu radnju.

Stekao se utisak da je reč o velikoj poreskoj i inspekcijskoj „raciji“, ali nije bilo tako. U odgovoru Danasu, u Poreskoj upravi kažu da je inspekcija pančevačke filijale tog dana „vršila kontrole evidentiranja prometa, kontrole uplate dnevnog pazara i prijave radnika na Robnoj pijaci Aerodrom popularno zvanoj Buvljak“.

– Kontrole su radene po vanrednom planu ministra i to u objektima registrovanih obveznika od čvrstog materijala, dakle ne na tezgama. Izvršeno je 10 kontrola od kojih u četiri slučaja nije izdat fiskalni isečak, u dva nije uplaćivan dnevni pazar a kod četiri obveznika nisu utvrđene nepravilnosti – kažu u PU i dodaju da tog dana na buvljaku „poreska policija nije vršila kontrole iz svoje nadležnosti“.

Šta je zatvorilo tezge objasnili su nam u nezvaničnom razgovoru u pijačnoj upravi u Pančevu, gde kažu da je to uobičajena pojava i da čim naiđe tržišna, poreska inspekcija ili komunalna policija, trgovci skupljaju robu i „nestaju“. Ali, kažu u pijačnoj upravi, to se ne događa često, inspekcije ih posećuju svega nekoliko puta godišnje, a pre ove poslednje, nigde ih nije bilo.

– Tačno je da se u sredu pojavila inspekcija, ali nisu kontrolisali pijacu, već lokale oko nje i proveravali su fiskalne kase, a jurili su i prodavce rezanog duvana. Inače, pančevački buvljak je jedan od prvih u Srbiji koji je legalizovao trgovinu, naši zakupci tezgi od momenta potpisivanja ugovora imaju rok od 30 dana da nam dostave dokaz o otvorenoj zanatskoj ili trgovinskoj radnji i poreski identifikacioni broj. Čak 90 odsto prodavaca ima tu dokumentaciju – kažu u pijačnoj upravi.

Zbog čega su onda prodavci „nestali“ pri pojavi inspekcije, nismo mogli da shvatimo. Možda se objašnjenje krije u tvrdnji da se više od polovine ukupnog prometa roba i usluga odvija u sivoj zoni, a su ulične i tezge na zelenim i buvljim pijacama najvažnije prodajno mesto za robu sa crnog tržišta. Pre desetak dana i država je najavila da će se obračunati sa sivom ekonomijom, jer osim legalne proizvodnja koja trpu nelojalnu konkurenciju, i sama je uskraćena za značajne budžetske prihode. Međutim, u saopštenju koje je tim povodom objavljeno, posebno se najavilo suzbijanje trgovine rezanim duvanom, tako da će verovatno biznis tri velika domaća proizvođača vrlo brzo biti zaštićen, dok je sudbina ostalih za sada nepoznata.

Zakon o pijacama do kraja godine

Prvi zakon o pijacama u Srbiji trebalo bi da bude pripremljen ove godine, da bi se – prvi put u njenoj istoriji – zakonski definisala i uredila ta delatnost, najavio je potpredsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ Predrag Veinović. Cilj zakona čiji bi nacrt radna grupu trebalo da završi u drugoj polovini ove godine, jeste da se pomogne uređenje pijaca i uvede povoljnija poreska politika, rekao je Veinović na skupu u Beogradu povodom 10 godina rada „Pijaca Srbije“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari