Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić rekao je juče da Vlada Srbije priprema paket antikriznih mera, koje bi trebalo da budu predstavljene u septembru, i da će neke od njih biti nepopularne i nimalo lake. „Sigurno je da i na prihodnoj i na rashodnoj strani budžeta moramo da uradimo mnoge stvari, neke od njih su krajnje nepopularne, ali sa ciljem očuvanja makroekonomske stabilnosti, smanjenja deficita i smanjenja javnog duga. To neće biti nimalo lako“, rekao je Ljajić.


On je precizirao da antikrizne mere priprema Ministarstvo finansija i istakao da neće biti povećanja PDV-a na osnovne životne namirnice. „Povećanje PDV-a će biti samo krajnja, nužna mera i ako bude tog povećanja, PDV će iznositi 20 odsto“, rekao je ministar Ljajić. On je ukazao da se nova Vlada suočava sa brojnim izazovima i nasleđenim problemima. „Imali smo sušnu godinu, sa značajno manjim prinosima kukuruza soje i suncokreta, što može uticati na cenu stočne hrane, pa time i na cenu mesa. Za utehu je što je rod pšenice bio sasvim solidan“, istakao je on.

Ministar smatra da rod pšenice od oko dva miliona tona u priličnoj meri zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, a to je bio i jedan od razloga zbog kojeg ministarstvo smatra da nema opravdanja za zahtev Unije pekara Srbije da cena hleba poskupi. On je napomenuo da će uredba o ceni hleba sasvim sigurno ostati na snazi do kraja njenog važenja – 30. septembra. Ljajić smatra da Srbiji treba aranžman i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i očekuje da će taj dogovor biti postignut. „To je potvrda ispravnosti kursa vlade u makroekonomskoj politici, to utiče na kredibilnost države. MMF pruža stručnu pomoć, a na taj način možemo da dođemo do jeftinijih kredita“, rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari