Odluka Vlade Crne Gore da se investitori koji budu gradili hotele sa četiri i pet zvjezdica oslobode plaćanja komunalija ( ovo je još u formi zakonskog predloga, ali pošto ga Vlada predlaže, sigurno je da će biti i usvojen) najbolje govori o spremnosti aktuelne vlasti da stimuliše izgradnju luksuznih turističkih objekata, što je preduslov da Crna Gora postane turistička top destinacija.

Sudeći prema najavama, na pomolu je izgradnja dva velika luksuzna turistička naselja na izvanrednim lokacijama, takoreći na pjenu od mora, a oba će graditi strane kompanije. Izgradnja prvog turističkog naselje lociranog na poluostrvu Luštica, koje pripada opštini Tivat, počela je prije par dana postavljanjem kamena temeljca, a završetak prvih objekata planiran je za 2015. godinu, dok će se drugo, takođe luksuzno turističko naselje graditi u Kumboru kod Herceg Novog. Početak izgradnje ovog naselja planiran je za septembar, a završetak prve faze radova za 2016. godinu.

Naselje Luštica bej, čija je izgradnja poverena egipatsko-švajcarskom konzorcijumu Oraskom divelopment holding, imaće ukupno 72 luksuzna stambena objekta, a najniža cijena studio apartmana biće 162.000 eura (Služba prodaje kompanije saopštila je da je već prodato 67 apartmana). Naselje će biti izgrađeno početkom 2015. godine, a već u ljeto planirano je da primi prve goste. Izgradnja ovih apartmana koštaće između 25 i 30 miliona eura, dok je do sada na radove u ovom naselju utrošeno 27 miliona eura. Izgradnja ovog kompleksa, inače, rezultat je saradnje kompanije Oraskom divelopment holding i Vlade Crne Gore, preciznije, riječ je o dugoročnom zakupu oko 70 miliona kvadrata zemljišta na Luštici, gdje će biti izgrađen novi turistički grad. Planirano je da cijeli projekat bude završen za 15 godina. Taj, praktično novi, grad biće smešten u predivnom ambijentu, odnosno na lokaciji koja je dijelom pripadala kasarni u Radoviću, a izgradnja će koštati ukupno 1, 1 milijardu eura. U tom kompleksu naći će se 275 rezidencijalnih vila, 271 kuća, 1.158 stambenih jedinica, osam hotela, dvije marine, golf teren sa 18 rupa, spa i velnes centar, butici i kafići, ali i osnovna škola, i svi ti objekti biće raspoređeni duž 35 kilometara netaknutog priobalja. Izvođač radova na Luštici bej je belgijska specijalizovana kompanija BESIX grup, koja je pobijedila na tenderu za izgradnju prvih deset objekata.

I turistički kompleks u Kumboru gradiće se na prostoru koji je nekada pripadao Vojsci Jugoslavije i imaće sadržaje slične Luštici (hotel visoke kategorije, luksuzne vile, sportske terene, spa-centar, marinu…) i prostiraće se na tri hektara površine. Kako je najavljeno, 70 odsto naselja biće otvoreno za javnost, dok će hotel i plaža biti namijenjeni isključivo gostima hotela. Izvršni direktor kompanije Azmont investment Džejms Vilson na prezentaciji kompleksa, održanoj nedavno u Herceg Novom, kazao je da će izgradnja hotela „One and only“ i kompleksa početi 1. septembra. U cio projekat biće uloženo 258 miliona eura, dok će prvi objekti biti predati na upotrebu 1. maja 2016. Centralno mjesto zauzimaće hotel sa pet zvjezdica koji će imati 110 soba sa 65 kvadrata, a svi sadržaji namijenjeni su kako lokalnom stanovništvu, tako i gostima iz regiona i svijeta i podrazumijevaće visok kvalitet usluga. Za ovaj kompleks Vlada Crne Gore sklopila je ugovor za azerbejdžanskom kompanijom Sokar o zakupu zemljišta površine od 258.000 kvadrata na rok od 90 godina. Ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović ocijenio je da su izgradnja Luštice bej, kao i naselja u Kumboru, izuzetno važni projekti za Crnu Goru jer će unaprijediti ne samo opštu turističku ponudu i ekonomiju nego će i „generisati pozitivnu energiju na ovom prostoru“.

Koliko će izgradnja ovih objekata poboljšati turističku ponudu Crne Gore, najbolje govori struktura smještajnih kapaciteta koja je veoma nepovoljna za razvoj elitnog, a ide u prilog masovnom turizmu. Prema podacima Zavoda za statistiku, u Crnoj Gori ima 120.000 turističkih ležajeva, dok prema jednoj studiji Međunarodnog instituta za turizam iz Ljubljane, broj ležajeva premašuje 300.000. Zabrinjava, međutim, podatak da se više od polovine tih ležajeva nalazi u privatnom smještaju niže kategorije. Zvanična statistika takođe kaže da od ukupno 120.000 ležaja tek 31.000, ili 26 odsto, pripada hotelima uglavnom sa dvije i tri zvezdice, dok broj ležajeva u hotelima sa četiri i pet zvjezdica iznosi oko 9.000. Sve to ide u prilog tvrdnji predstavnika vlasti, kao i turističkih poslenika, da je izgradnja hotela sa četiri i pet zvjezdica prioritet ako se želi postići cilj – a to je da Crna Gora ne bude samo destinacija za masovni nego i za elitni turizam.

Skromna ponuda hotela sa pet zvezdica

„Splendid“ je jedini hotel u Crnoj Gori koji ima pet zvezdica. Nalazi se u Bečićima i ima 688 ležajeva. Doduše i „Vila Miločer“ i hoteli „Forca Mare“ i „Vila Montenegro“ u Budvi kategorisani su sa pet zvezdica, ali su to objekti koji imaju deset, odnosno 12 soba. U grupi četiri plus zvjezdice situacija je nešto bolja jer ima više hotela koji imaju po više stotina ležajeva. Tako recimo hotel „Iberostar“ ima 582 ležaja, „Mediteran“ – 460, „Kvin Montenegro“ – 472, „Maestral“ – 382 , „Monte kaza“ – 130, a hotel „Azimut“ – 34 ležaja. Svi ovi hoteli nalaze se u Budvi i Bečićima, osim „Maestrala“, koji je lociran u Pržnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari