Ministasrtvo rudarstva i energetike opštini Majdanpek odobrilo 12 miliona dinara za programe energetske sanacije 1Foto: J. B. K./Danas

I ove će godine opština Majdanpek sufinansirati mere energetske sanacije stambenih zgrada, stanova i porodičnih kuća, a Ministarstvo rudarstva i energetike majdanpečkoj lokalnoj samoupravi odobrilo je 12 miliona dinara za te namene. Isti iznos sredstava u opštinskom budžetu opredeljen je za sufinansiranje programa energetske sanacije.

Majdanpečkoj lokalnoj samoupravi Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je traženih 12 miliona dinara za finansiranje programa mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada. Ovo je najveći iznos koji je resorno ministarstvo odobrilo nekoj od lokalnih samouprava istočne Srbije za ove namene.

U majdanpečkoj opštini je već prošle godine počela realizacija mera energetske efikasnosti, kroz dodelu bespovratnih sredstava za zamenu stolarije u domaćinstvima i termoizolaciju krovova na zgradama. Prošle godine je za ove namene uz deset miliona dinara u opštinskom budžetu bilo obezbeđeno i deset miliona dinara iz Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mogućnost sufinansiranja zamene spoljne stolarije u stanovima i porodičnim kućama prošle godine je iskoristilo 117 domaćinstava u majdanpečkoj opštini. Ovi radovi sufinansirani su sa devet miliona dinara, uz isto toliko učešće građana. Za termoizolaciju krovova među stambenim zajednicama nije bilo interesovanja.

Ministarstvo rudarstva i energetike je lokalnim samoupravama Borskog i Zaječarskog okruga odobrilo ukupno 59,5 miliona dinara za mere eneretske sanacije porodičnih kuća, stambenih zgrada i stanova. Isto toliko uložiće i lokalne samouprave u istočnoj Srbiji.

Kako smo već naveli najviše, 12 miliona dobila je opština Majdnapek, gradovima Bor i Zaječar i opštini Knjaežavac odobreno je po deset miliona dinara, Negotin je dobio osam, Kladovo i Sokobanja po četiri, a Boljevac 1,25 miliona dinara. Sa isto toliko para lokalne samouprave učestvovaće u sufinansiranju programa energetske sanacije.

Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike je posle sprovedenog javnog poziva, odobrila finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, stanova i porodičnih kuća koje sprovode jedinice lokalne samouprave. Na javni poziv je stigla prijava 151 jedinice lokalne samouprave i svima su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 1,038 milijardi dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari