Maksiju sve teže da privuče radnike sa srednjom školom 1foto: Stefana Savić

Od 1. januara radnicima u prodavnicama Delez Srbija ponuđeni su aneksi ugovora u kojima se navodi da prodavci moraju umesto dosadašnje srednje stručne spreme imati najmanje osnovnu školu.

Ujedinjeni granski sindikat Sloga je zbog toga pozvao građane da bojkotuju radnje Deleza, u čijem su sastavu Maksi, Tempo, kao i Shop&Go, ali su iz ove kompanije poručili da se radi o promeni sistematizacije radnih mesta i da plate neće biti smanjene, već da će 95 odsto njih u narednom periodu biti i povećano.

Kako za Danas kažu pojedini radnici Maksija, od sada u Delezu postoje prodavac 1 i prodavac 2, s tim da je bruto plata prodavcu 2, koji se vodi kao pomoćni radnik, 47.000 dinara. Bez toplog obroka i prevoza nekih 37.000 dinara, to jest tik iznad novog zakonskog minimalca.

„Potpisali smo svi aneks ugovora na kojima piše završena osnovna škola. Napravili su sistematizaciju između prodavac 1 i prodavac 2. Razlika u bruto plati je 11.000 dinara, s tim što je firma odredila koliki broj radnika dobija ugovor kao prodavac 1, a za svaki objekat je različito“, kaže jedan od radnika, napominjući da trenutna situacija jeste takva da pojedini tiho počinju da bojkotuju, smanjuju tempo rada i da „neće biti dobro“.

Neki radnici kažu da im je rečeno da im plate neće biti smanjene i da će oni sa osnovnom školom moći da budu samo pomoćni prodavci. Jedan od osnovnih razloga promene sistematizacije, kako kažu, jeste to što kompanija dugo ne može da nađe radnike, velika je nestašica radne snage zbog čega su bili primorani da traže i one koji imaju stručnu spremu manju od srednje.

„Mislim da kompanija strogo vodi računa da sve bude u skladu sa zakonom, zato sada i promena sistematizacije, jer radnika nema dovoljno, i da bi mogli da se prime oni sa osnovnom školom. Svako će dobijati platu kao i do sada, tako da nema razloga da se boje oni koji već rade da će im plate biti smanjene“, napominje jedna od radnica i kaže da je Delez „nedavno uveo i dva dana nedeljno slobodno za radnike“.

Radnici su svesni toga da su plate male, ali i da radnika nema dovoljno, ono što pojedine plaši jeste da će posle ovakve sistematizacije ljudi dodatno napuštati poslove.

U aneksu ugovora za radno mesto prodavca u maloprodajnom objektu sa osnovnom školom, odnosno stepenom stručne spreme I, u koji je Danas imao uvid, navodi se da su obaveze radnika da, između ostalog, vrši kvalitetan prijem robe, pruža kvalitetnu uslugu kupcu, da tačno naplaćuje robu, pomaže potrošačima pri pakovanju robe, priprema, izlaže, raszvrstava robu.

Zarada zaposlenog prema ovom Aneksu ugovora, za puno radno vreme i standardni radni učinak u bruto iznosu je 47.336 dinara i predstavlja osnovnu zaradu.

Saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović kaže za Danas da je kompanija to najverovatnije uradila da bi mogla da prima radnike sa osnovnom školom, što je u redu.

„Stepen obrazovanja je važan kada je uslov za zapošljavanje, kada se jednom zaposlite, zarada ne zavisi od stepena obrazovanja već vrste poslova koje obavljate i radnog vremena. To je osnovna zarada, i u tom smislu ne može da bude nekih posledica po radnike. Oni i dalje obavljaju iste poslove, samo što se za njih zahteva niži stepen obrazovanja“, ističe Reljanović.

Ako se neko na istim poslovima zaposli sa fakultetom, i sa osnovnom školom, imaće istu osnovnu zaradu jer obavljaju iste poslove i to što neko ima fakultet, napominje, tu nema uticaja. Radnici neće imati nova prava, kaže Reljanović, ali neće ni izgubiti prava zbog toga što su prijavljeni na nižu stručnu spremu.

To što postoje dve vrste ugovora za mesto prodavac moglo bi da bude problematično, ističe on, ali samo ako se radi o istim poslovima jer bi za iste poslove trebalo da bude ista osnovna zarada.

„Pretpostavljam da su ugovori takvi da je opis poslova drugačiji, ako su oni sistematizacijom uredili da postoje dve vrste prodavaca, da jedan može da ima najmanje osnovnu školu, a drugi i neki viši stepen, onda u sistematizaciji moraju da postoje dve vrste prodavaca“, kaže Reljanović i dodaje da ovde i dalje ne vidi ništa drugo osim pokušaja da kompanija primi radnike sa osnovnom školom jer nema dovoljno radnika.

U kompaniji Delez Srbija za Danas kažu da jedini cilj izmene zahtevane stručne spreme za radno mesto prodavac jeste da omogući većem broju kandidata da se prijave za rad. Ova promena, napominju u Delezu, ne dovodi do smanjenja ugovorenih zarada zaposlenih, niti do smanjenja iznosa poreza i doprinosa koje poslodavac plaća.

„Ni za jedno radno mesto u maloprodaji od 1. januara 2022. godine zarada nije smanjena. Ugovorene zarade su uvećane za rast minimalne zarade u Republici Srbiji ili više od toga, u zavisnosti od radnog mesta“, ističu u ovoj kompaniji.

Kako naglašavaju u Delezu, na nivou pojedinca, nekim izvršiocima su nakon procene potreba posla i radnog učinka ponuđeni premeštaji na manje zahtevna radna mesta sa nižom osnovnom zaradom, ali takvi slučajevi su izuzetak i učestvuju sa manje od pet odsto u ukupnom broju zaposlenih u maloprodaji.

„Sve promene su urađene u skladu sa važećim propisima, a zaposleni koji smatraju da su im prava oštećena mogu dobiti pravnu zaštitu“, napominju u Delezu i dodaju da medijska eksploatacija ove teme nije motivisana dobrim namerama i da će kompanija preduzeti sve raspoložive mere da zaštiti ugled i interese svojih zaposlenih i kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari