Mala opština velikih mogućnosti 1Foto: N. Kovačević

Postoje pravila koja su davno uspostavljena za vrednovanje uspeha, a to su – pošten odnos prema poslu i iskrena želja da se nešto dobro uradi.

Mi smo ih primenili i zbog toga je Čajetina jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Srbiji, istakao je Milan Stamatović, predsednik te opštine, koja je, nizom kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja i dodelom priznanja obeležila svoj dan – 30. jun.

On je naveo da ta lokalna samouprava poseduje kompletnu plansku dokumentaciju koja je osnova za razvoj, a potom dodao da je za nekoliko godina opštinski budžet uvećan za sto puta.

– Retkost je danas u Srbiji da jedna mala lokalna samouprava od 15.000 stanovnika ima budžet od 20 miliona evra, a koji je realizovan sa više od 90 odsto. Osamdeset odsto budžeta ulažemo u investicije, a svega sedam odsto odlazi za plate zaposlenih, što je prava retkost u Srbiji, istakao je Stamatović i podsetio na to da je ta opština i jedna od najuređenijih.  

–  U poslednjih nekoliko godina, urađeno je skoro 350 kilometara asfaltnih puteva, što su skoro dve trake auto-puta do Beograda. Stvorili smo i povoljan privredni ambijent koji privlači investitore  i, poslednjih pet godina, godišnje se otvara jedan ili dva hotela visoke kategorije na Zlatiboru i plan je da se takav trend nastavi, najavio je i istakao da ta opština godišnje izda više od sto građevinskih dozvola, čime ne mogu da se pohvale mnogo veći gradovi.

Osim u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu, sport, ravnomerni razvoj seoskih i gradskih mesnih zajednica, uvećavaju se ulaganja i u zaštitu životne sredine, a međunarodne institucije su, kako je rekao, potvrdile da je Čajetina jedina opština u Srbiji, ali i u drinskom slivu, koja nema divljih deponija.

– Naš cilj je da za četiri godine proglasimo Čajetinu za prvu ekološku opštinu u Srbiji – obećao je Stamatović, a potom se osvrnuo i na problem oko izgradnje panoramske  žičare – gondole od Zlatibora do Tornika, najveće investicije u istoriji Čajetine. Projekat je vredan oko 13 miliona evra i sopstvenim novcem ga realizuje ta opština, bez podrške države.

– Uradili smo sve što je bilo potrebno i sada treba da se utvrdi da li građevinsku dozvolu izdaje Ministarstvo građevine ili opština Čajetina. Nadam se da ćemo veoma brzo rešiti i taj problem, da bismo za mesec dana krenuli sa radovima. Opština ima kompletnu dokumentaciju za tu najvažniju investiciju i to je prava istina, poručio je Stamatović, aludirajući na nedavnu izjavu ministarke Mihajlović da ta opština nema potrebnu dokumentaciju, pa čak ni, kako je rekla, idejni projekat za gondolu.

– Za rezultate koje smo postigli, u poslednjih pet godina, imali smo podršku građana i investitora, a od države smo kao nagradu dobijali razne inspekcije. I na Dan opštine, država nam je poslala finansijsku policiju, ali mi ćemo nastaviti da radimo u interesu građana i Srbije, a ne u interesu politike i političara, poručio je Stamatović.

Istakavši da su i odbornici dali veliki doprinos ostvarenim rezultatima tokom prošle godine, Miloje Rajović, predsednik SO Čajetina, naveo je da se to ogledalo u donošenju važnih odluka koje su pospešile rad opštinske uprave i javnih preduzeća i ustanova, ali i omogućile pripreme za realizaciju kapitalnih investicija.

– To su investicije koje se u drugim sredinama rade desetinama godina, a mi smo na njihovoj pripremi radili u protekle četiri godine. Potrebne su nam još dve godine da se one u potpunosti završe i stave u funkciju, rekao je predsednik čajetinske skupštine i dodao da ima i zamerki građana na rad opštinske vlasti, ali da se one, kako je rekao, „uvažavaju i prihvataju“.

Svečanosti su prisustvovali gosti iz Republike Srpske, Rusije, Azerbejdžana, zbratimljenih gradova, lokalnih samouprava iz Zlatiborskog okruga, predstavnici SPC, Vojske Srbije, policije, Nenad Popović, predsednik SNP, privrednici i uspešni glumci, sportisti i druge javne ličnosti, ali ne i predstavnici Vlade Srbije.

Nagrade

Najveće opštinsko priznanje „Zlatiborska povelja“ uručeno je Draganu Kićanoviću, proslavljenom košarkašu i vlasniku hotela „Olimp“ na Zlatiboru. Dobitnici Plakete „Dimitrije Tucović“ su FK Zlatibor, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čajetina, OŠ „Milivoje Borović“ iz Mačkata, Radiša Velanac, ugledni sportski radnik iz Čajetine, advokat Toma Fila iz Beograda i čajetinsko preduzeće Metal tehnik sistem.

Igre bez granica na bazenu „Olimp“

U okviru proslave Dana Čajetine, na bazenu hotela „Olimp“, održane su City games, zabavno-takmičarska manifestacija koja je nezvanični naslednik nekada popularnih Igara bez granica. Pobedila je ekipa Kragujevca i time ušla u finale međunarodnog takmičenja, koje će se održati u Biogradu na moru, u Hrvatskoj. Drugo mesto pripalo je ekipi iz Sombora, a treće Kraljevčanima.

Kićanović: Lepota koja se retko viđa

– Čast je dobiti ovakvo priznanje i ono pripada svim zaposlenima u hotelu, koji je otvoren pre 15 godina na Zlatiboru. Mislim da ne postoji nijedan deo Čajetine gde nisam bio i oduševljen sam lepotom koju sam video. To je lepota koja se retko viđa i trebalo bi da je čuvate i dalje, poručio je Dragan Kićanović, dobitnik najvećeg opštinskog priznanja i vlasnik hotela „Olimp“.

Novinaru Branku Stankoviću priznanje za humanost

Novinaru Branku Stankoviću, autoru emisije na RTS – Kvadratura kruga, uručena je nagrada „Zoran Tmušić“ za ljudskost i humanost u teškim vremenima. U obrazloženju je navedeno da Stanković „sa nesvakidašnjim žarom, entuzijazmom, nenametljivo i spontano, svake subote u kultnoj emisiji promoviše davno zapostavljene vrednosti kroz priče o malim-velikim ljudima“.  „Živimo u vremenu u kome ništa nije sveto, ni porodica, ni prijateljstvo, ni ljubav, ni čovek… U teškim vremenima, koja su uvek puna iskušenja, ipak treba biti čovek“, poručio je Stanković.

Zahvalnice građanima i zlatnici vukovcima

Pohvalnice i zlatnici su uručeni čajetinskim vukovcima – svršenim osnovcima i srednjoškolcima: Tijani Stanić, Aleksandri Virić, Dragici Ječmenici, Branki Zarić, Dragani Rajevac, Mariji Đukić, Filipu Nikoliću, Jeleni Savić, Ani Lazović, Kristini Smiljanić, Emiliji Milojević i Dubravki Kutlešić. Opštinske zahvalnice i po 15.000 dinara dobili su građani koji su se istakli svojim uspesima tokom protekle godine – Nikola Mitrović, Dragiša Rajović, Dragoljub Antić, Marijana Šopalović, Sanja Dedović, Ljubica Pantović, Sonja Konatar i Jagoda Jeremić. 

Toma Fila navučen na Zlatibor

„Ja sam zaljubljenik u Zlatibor. Drogu nikada nisam probao, ali ako je Zlatibor droga, onda sam na nju navučen“, kazao je za Danas Toma Fila i svedočio o tome da je stalni gost Zlatibora još od 1963. godine, kada je, kao svršeni student sa još trojicom drugova, prvi put boravio u odmaralištu ‘Ratko Mitrović’. „Kasnije smo postali stalni gosti hotela ‘Palisad’. I dan-danas, svake treće nedelje februara i oktobra, mi smo u tom hotelu“, rekao je Fila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.