Mali akcionari Luke Beograd narednih dana tužiće državu Međunarodnom sudu pravde Strazburu jer za pet godina, koliko traže poništenje privatizacije u kojoj tvrde da su oštećeni za više od 30 miliona evra, nisu dobili nijedan odgovor iz vlasti. „Pišemo tužbu protiv vlade i to zbog neažurnosti suda, tužićemo i državu pred sudom u Strazburu. Dva puta smo se obraćali predsedniku Tadiću, nismo dobili odgovor. Gde god da pitamo, u MUP-u, Tužilaštvu, kažu nam da je u toku pretkrivični postupak, ali se ništa ne dešava“, kaže član UO malih akcionara Luke Beograd Dušan Vekić.


On kaže da su se sa zahtevom o poništenju obratili i poljskoj ambasadi koja je predsedavala EU prošle godine i Štefanu Fileu. „Za 31 dan dobili smo tri odgovora od njih, a od naših za pet godina ne možemo da dobijemo nijedan“, ističe Vekić. File je malim akcionarima, tvrdi Vekić, dao savet da se obrate Međunarodnom sudu pravde.

Više od 3.500 bivših i sadašnjih akcionara Luke Beograd vodi spor još od 2007. ali i nakon 15 ročišta još ništa nije završeno. Predsednik udruženja malih akcionara Vojislav Obradović rekao je da „sudija izbegava da izda rešenje o veštaku koji bi trebalo da ispita navode iz tužbe akcionara“.

Mali akcionari tvrde da je prema proceni Instituta ekonomskih nauka vrednost Luke bila 94,7 miliona evra, što je 52,3 miliona evra više od iznosa za koji je to preduzeće prodato. Luku je kupilo preduzeće Vorldfin iz Luksemburga, iza kojeg su u tom trenutku bili biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, ali se kasnije Mišković povukao iz tog biznisa. Za akcionare je sporno to što su realne akcije od 22,18 evra 2005. prodate po ceni od svega 9,13 evra po akciji. U takvoj raspodeli, oni smatraju da su oštećeni za više od 30 miliona evra, a država, koja je raspolagala 40,5 odsto akcija, za 21,4 miliona evra. Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti Vorldfin je vlasnik 93,35 odsto akcija Luke, dok je 6,35 odsto akcija u vlasništvu malih akcionara.

Mali akcionari tvrde i da bi novi vlasnik Luke mogla da postane Hypo alpe adria banka od koje je Vorldfin da bi privatizovao Luku uzeo kredit, a zajam nije vraćen ni tri godine nakon što je stigao na naplatu. Prema podacima Centralnog registra Hypo alpe adria banka, upisala je zalog prvog reda nad 93,6 odsto akcija Vorldfina u Luci Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari