Mali akcionari Robnih kuća Beograd protive se prodaji zgrada ove kompanije 1foto: privatna arhiva

Oglas za prodaju zgrade Robne kuće Beograd u Kuli podigao je uzbunu među nekadašnjim radnicima i malim akcionarima ovog preduzeća koje je privatizovano 2007. godine.

Udruženje akcionara Robnih kuća Beograd uputilo je molbe Ustavnom sudu, predsedniku Srbije, predsedniku Vlade Srbije i stečajnom upravniku Robnih kuća a.d. u stečaju da „spreči nezakonitu prodaju delova kompanije Robnih kuća Beograd a.d. do završetka sudskog postupka koji se vodi u Ustavnom sudu od 21. aprila 2021. godine“.

Mali akcionari a istovremeno i bivši radnici žalili su se Ustavnom sudu nakon što im je Privredni sud odbio tužbu za poništaj kupoprodajnog ugovora RK Beograd, a zatim je i na apelaciji takođe potvrđena prvostepena odluka.
Nakon toga je i Vrhovni kasacioni sud odbio da zahtev za reviziju odluka nižih sudova.

Oni su kao se na kraju obratili Ustavnom sudu.

U žalbi oni navode da je RK Beograd prodata „daleko ispod polovine vrednosti imovine kompanije i bez ispunjenja ugovornih obaveza odnosno bez da je kupac isplatio tu kupoprodajnu cenu za RK Beograd u stečaju na račun društva odnosno stečajne mase, koji iznos bi morao biti isplaćen deoničarima, bivšim radnicima nakon okončanja stečaja, niti je kupac nastavio da se bavi delatnošću što je bio u obavezi u roku tri godine“.

Oni tvrde i da oko 155 miliona evra koliko je uplaćeno tokom 2008. godine nije trebalo da se uplati u budžet Srbije već na račun preduzeća u stečaju čime bi postalo deo stečajne mase i tek nakon namirenja poverilaca da se podeli između države (70 odsto) i radnika/malih akcionara (30 odsto).

Stečaj kompanije je zaključen 15. decembra 2009. godine.

Robne kuće Beograd su sada u vlasništvu preduzeća MIG Real Estate (Serbia) B.V, a Krsta Sandić, generalni direktor ovog preduzeća čija je delatnost iznajmljivanja objekata u pisanom odgovoru Danasu potvrđuje da nameravaju da prodaju „određene „non-core assete“ u RKB portfoliju među kojima je i objekat RKB u Kuli“.

U odgovoru RKB d.o.o. ističe se da „nema apsolutno nikakvih ograničenja u pogledu raspolaganja imovinom u svom vlasništvu“.

Oni ističu da su ugovorom 05. novembra 2007. i isplatom kupoprodajne cene od 360 miliona evra od strane kupca, „svi poverioci stečajnog dužnika AD za trgovinu Kompanija Robne kuće „Beograd“ u stečaju, uključujući i zaposlene namirili su svoja priznata potraživanja u stečajnom postupku od stečajne mase Kompanije Robne kuće „Beograd“ u stečaju i DD RK Beograd u stečaju“, navodi se u odgovoru RKB.

Robne kuće Beograd a.d. u stečaju prodate su na aukciji 2007. godine za 360 miliona evra Verano motorsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari