Mali: Zakon o tržištu kapitala usklađen sa standardima investitora 1Foto: Instagram: mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Predlog zakona o tržištu kapitala u potpunosti usklađen sa standardima koje investitiori zahtevaju kako bi investirali u Srbiju.

Reč je o potpuno novom sistemskom zakonu koji, kako je Mali ocenio, treba da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržišta kapitala.

„Naše kompanije moraju da imaju jako tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja i sa druge da strane imaju na raspolaganju još veći broj instrumennata na koji način mogu da finansiraju svoj rast i razvoj. Da ne zavise samo od bakarskih kredita“, rekao je Mali.

On je dodao da novi zakon podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, pre svega komisije za hartije od vrednosti, a stvaraju se uslovi da se Srbija poveže sa Juroklirom (Euroclear) koji je najvažniji sistem preko koga se trguje hartijama od vrednosti.

Ministar je istakao da je treća važna izmena „veći dijapazon instrumenaza za dodatna izvore finansiranja“, kao što su kriptovalute, a možda najvažnije po njegovim rečima je što je uskladjen sa standardima koje investitori zahtevaju, uskladjen sa EU normama i dogovoren sa MMF-om.

Kod Izmene i dopune Zakona o elektronskom fakturisanju reč je o samo jednoj izmeni, da se obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu pomera sa 1, januara na 1. maj naredne godine, a svi ostali rokovi ostaju isti.

Mali je obrazložio i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o utvrdjivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti kovid-19.

Rekao je da je kad krenula pandemija, država reagovala sa preko osam milijardi evra kako bi se ublažile posledice.

„Srbija će kumulativno imati najveći rast u Evropi, to je rezultat rada svih gradjana ali i deo garantnih šema koje smo implementirali“, rekao je Mali i dodao da je 37.994 preduzeća dobilo kredite sa garancijom države, što je spasilo privredu i sačuvalo radna mesta.

Ovim izmenama zakona se firmama koje se bave putničkim transportom, ugostiteljstvom i turizmom, ako su vratili kredite, omogućava da mogu ponovo da ih uzmu.

Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, predložen je u okvoru reforme Poreske uprave i preneće neka prava na Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Mali je istakao da treba podržati predlog Okvirnog sporazuma o zajmu iz kojeg će se finansirati univerzitetska infrastruktura na sedam fakulteta, kako je naveo, obima 9.600 kvadrata i vrednosti 155,2 miliona evra.

Ulagaće se u Muzičku akademiju, Akademiju primenjene umetnosti i Likovnu akademiju, kampus tehničkih fakulteta pre svega ETF, a fakulteti za geografiju, biologiju i bezbednost trebalo bi da dobiju nove zgrade.

Ministar je zatražio podršku i za zajam od 134,3 miliona evra iz kojeg će se graditi deonica puta Iverak – Lajkovac.

Mali je obrazložio i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma izmedju Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Kambodže o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari