privredni rastFoto: Shutterstock/GaudiLab

Manjak kvalifikovanih radnika stalno žulja nemačku privredu, a teškoće da popune otvorena radna mesta najviše imaju firme iz sektora usluga u istočnim pokrajinama, dok veća preduzeća svuda u zemlji trpe više od manjih, pokazuje novo izdanje redovnog polugodišnjeg istraživanja državne razvojne banke KfW.

Među aknektiranim firmama njih 42 odsto se žalilo na manjak stručnih radnika, a čak tri četvrtine je navelo da ne mogu da pronađu pravne i poreske savetnike, navodi agencija DPA, pozivajući se na juče objavljene rezultate istražianja

Konjunkturna slabost zbog pandemije i ruskog napada na Ukrajinu su preduzećima u anketi u prethodne dve godine donekle prikrili problem deficita radne snage, ali situacija sada postaje napetija nego 2021.

„Istorijsko poređenje ukazuje da taj problem nastavlja da usporava veliki deo nemačke privrede,“ rekla je Frici Keler-Gajb (Fritzi Köhler-Geib), glavni ekonomosta KfW.

Ove godine se očekuje postepen oporavak privrede od inflatornog šoka, rekla je Jeler-Gajbova, ocenivši da će manjak kvalifikovanih radnika krajem godine verovatno ponovo dospeti u centar pažnje.

Državna razvojna banka za rešavanje problema predlaže hitno povećanje produktivnosti, agresivnim regrutovanjem radnika i ciljanom imigracijom.

Banka svoj barometar stanja na tržištu kvalifikovane radne snage objavljuje dva puta godišnje.

Nemačka je prošle nedelje dobila novi zakon o useljavanju, što je jedan od nekoliko planiranih koraka kojima vlada nastoji da šire otvori vrata useljenicima u potrazi za radom, podseća agencija DPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari