Manje novca za prosvetu, privredu i sudove, više za vojsku i resor Siniše Malog 1Foto:Stefana Savic

Od sledeće godine najveća povećanja plata u javnom sektoru imaće zaposleni u zdravstvu, medicinski i stomatološki tehničari – po 12 odsto, a lekari 10 odsto.

Nakon njih povišice po devet odsto dobiće pripadnici MUP-a, BIA-e Ministarstva odbrane. Takođe, povišice u istom iznosu će dobiti i prosvetari zaposleni u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite. Radnici Poreske uprave i Uprave carina dobiće povećanje plata od 8,5 odsto, a ostali budžetski korisnici sedam odsto.

Takođe, Vlada je odložila primenu Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o zaposlenima u javnim službama, odnosno uređenje platnih razreda u javnom sektoru za 1. januar 2020. godine iako je ova reforma trebalo da započne 1. januara sledeće godine, prema još prošle godine usvojenom zakonu.

Država planira privredni rast od 4,2 odsto u ovoj i 3,5 odsto u narednoj godini i prema tome sprema budžet. Kako se navodi u Uputstvu za pripremu budžeta koje je Ministarstvo finansija prosledilo ministarstvima i drugim državnim institucijama, ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija i povećanje najnižih penzija za pet odsto povećaće ukupne rashode budžeta za 40 milijardi dinara. Fazno napuštanje zakona o smanjenju plata u javnom sektoru i javnim preduzećima smanjiće prihode budžeta za oko 8,5 milijardi dinara.

Ministarstvo finansija kalkuliše i da će ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca koštati budžet oko devet milijardi dinara, a da će privreda na konto toga uštedeti 11,9 milijardi dinara. Zajedno sa zakonom o budžetu u skupštini će se naći i zakon o naknadama kojim bi trebalo da se ukine određeni broj naknada, a efekat tog ukidanja u ministarstvu procenjuju na dve milijarde dinara. Kao podsticaj privrednom rastu vodi se i povećanje izdataka za infrastrukturu za 30 milijardi dinara u odnosu na ovu godinu.

Kako se navodi u uputstvu za pripremu budžeta za javne investicije biće opredeljeno 2,9 odsto BDP-a na republičkom nivou, a zajedno sa investicijama u lokalnu infrastrukturu to će dostići 3,9 odsto BDP-a. Za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti Ministarstvo građevinarstva i Ministarstvo privrede izdvojiće sledeće godine zajedno 3,75 milijardi dinara.

I u narednoj godini subvencije će biti značajna stavka u budžetu. Za železnice će biti izdvojeno 14,65 milijardi dinara. JP Putevi Srbije dobiće 6,3 milijarde dinara, a Koridori Srbije će dobiti 3,1 milijardu dinara. Poljoprivreda će dobiti subvencije ne manje od 36,2 milijarde dinara. U oblasti energetike i u sledećoj godini biće izdvojene subvencije za PEU Resevica, mada nije precizirano koliko. Energetski ugroženi kupci dobijaju subvencije od 1,32 milijarde dinara. Za finansiranje RTS-a i RTV-a biće izdvojeno četiri milijarde dinara koje će obezbediti Ministarstvo kulture. Ministarstvo privrede će dobiti za subvencije 17,59 milijardi dinara. Za vaučere za turističke destinacije u Srbiji biće opredeljeno pola milijarde dinara.

Gledajući maksimalne iznose opredeljene po ministarstvima i institucijama najveći dobitnik u budžetu za narednu godinu biće Ministarstvo finansija čiji budžet skače sa ovogodišnjih 256,6 na maksimalno 400 milijardi dinara. Takođe, značajno povećanje budžeta će imati i Ministarstvo odbrane kome je namenjeno 93,8 milijardi dinara, dok je u ovogodišnjem budžetu izdvojeno 70,5 milijardi dinara.

S druge strane ozbiljno smanjenje budžeta osetiće Ministarstvo prosvete koje je ove godine imalo na raspolaganju 197,3 milijarde dinara, a sledeće godine će moći da računa na maksimalno 169,2 milijarde dinara. I Ministarstvo privrede će imati manje sredstava na raspolaganju sledeće nego ove godine. Sa 39,3 milijarde ove godine budžet će im pasti na 24,5 milijardi dinara. Među „gubitnicima“ je i Ministarstvo pravde kome će biti smanjen budžet za tri milijarde dinara, kao i sudovi koji će imati na raspolaganju milijardu dinara manje nego ove godine. Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće smanjen budžet za celih 35 milijardi dinara, sa 149,2 milijarde ove godine, na 114,7 milijardi dinara sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari