Manjinski akcionari preuzimaju upravljanje Energoprojekt Entelom?

* Sa blokiranim glasovima većinskog vlasnika Energoprojekt holdinga, manjinski akcionari podneli zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj će predložiti da se isplati dividenda od 24 miliona evra

Ostavite komentar


  1. Neko se ovde ozbiljno zaneo sa visinom nerasporedjene dobiti. Po finansijskom izveštaju (sa sajta Beogradske berze) ukupna nerasporedjena dobit Entela na dan 30.06.2017. je 228.140.000 dinara, a dividenda se isplaćuje po finansijsko izveštaju društva, a ne po konsolidovanom (u koji su uključeni bilanski ćerki-firmi) izveštaju. Uostalom, na sajtu Berze može se pogledati Odluka o raspodeli dobiti Entela od 06.06.2017. gde lepo piše kolika je nerasporedjena dobit. Novinar i/ili mali akcionari da se saberu da se ne bi samozamajavali visinama dobiti.

  2. @Ekonomski analiticar
    Ili ste se možda vi zaneli, jasno piše u Polugodišnjem konsolidovanom finansijskom izveštaju za bilans
    Energoprojekt Entela a.d. za 2017. godinu (sa sajta Beogradske berze) na 36. strani da je neraspoređeni dobitak 2.893.815.000,00 dinara što mu dođe preko 24 miliona evra.

  3. Kaže u tekstu: "…vlasnici svega 14 odsto akcija mogli bi da donesu veoma važne odluke za poslovanje ovog zavisnog društva Energoprojekt holdinga. Naime, akcionari koji predstavljaju 3,26 odsto akcija Entela predložili su dnevni red sednice na kome je predlog da se raspodeli neraspoređena dobit Entela i da se povuku slobodna sredstva iz Entelovih kompanija u Golfskom zalivu…" Samo nije jasno kako se to uklapa u član 208 Zakona o privrednim društvima koji veli: "Kvorum za sednicu skupštine čini obična većina od ukupnog broja glasova članova društva, ako osnivačkim aktom nije određen veći broj glasova." Znači, drugim, rečima, da nema nikakve sednice bez prisutne prose većine glasova (50 %). Toliko o snovima o prenošenju dobiti sa računa ćerki-firmi. A ni taj postupak nije tako prost kao što izgleda.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.