Margarete Vestager i zvanično kandidatkinja za predsednicu Evropske investicione banke 1Foto: Shutterstock

Izvršnoj potpredsednici Evropske komisije Margarete Vestager odobren je neplaćeno odsustvo koje će koristiti tokom kampanje za mesto predsednice Upravnog odbora Evropske investicione banke (EIB) pošto ju je danska vlada zvanično kandidovala za to mesto, saopštila je danas Evropska komisija.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen odobrila je neplaćeno odsustvo izvršnoj potpredsednici Vestager „ističući da se tokom tog razdoblja i dalje primjenjuju relevantne odredbe Ugovora i Kodeksa ponašanja za članove Komisije“, prenela je agencija Hina.

Tokom privremenog odsustva deo dužnosti potpredsednice Vestager, koje se odnose koordinaciju digitalnih politika će preuzeti potpredsednica Vera Jurova, a politiku tržišnog nadmetanja će preuzeti komesar Didije Rejnders.

Fon der Lajen takođe je odlučila da potpredsednik Margaritis Shinas preuzme resor inovacija i istraživanje dok se ne imenuje nova članica Komisije iz Bugarske umesto Marije Gabrijel. Kandidatkinja za tu poziciju Iliana Ivanova danas je saslušana pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta.

Dankinja Margrete Vestager, koja je godinama zadužena za tržišnu politiku i postala je poznata po izricanju velikih finansijskih kazni za digitalne divove poput Gugla i Epla, će se takmičiti za mesto predsednice Evropske investicione banke sa španskom ministarkom privrede Nadiom Kalvino.

Sledeći predsednik EIB-a će preuzeti dužnost u januaru 2024, a odluku bi sredinom ovog meseca trebalo da donesu ministri finansija država članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari