Matijević: Stigle ponude svetskih kompanija za zajedničko ulaganje u "Slavija hotele" 1Foto: Shutterstock/Konstantin Gushcha

Suvlasnik Mesne industrije „Matijević“ Zoran Matijević rekao je danas da je ta kompanija, koja je kupila „Slavija hotele“ u Beogradu, dobila par ponuda svetskih firmi za zajedničko ulaganje i obnovu hotela.

On je za Betu rekao da su u toku pregovori za zajedničko ulaganje sa svetskim kompanijama, ćerke firme Mesne industrije „Matijević, „Mat rilestejt“ koja je u privatizaciji kupila taj beogradski hotel, koji se nalazi na trgu Slavija.

„Kada je, posle prijave za kupovinu ‘Slavija hotela’ saopšteno da smo jedini dali ponudu, bilo je sumnje da mi nešto ne znamo o tom hotelu što drugi znaju, pa su odustali od kupovine, a posle ponude svetskih kompanija o zajedničkom ulaganju u obnovu tri hotela u sastavu ‘Slavije’, ta sumnja je nestala“, rekao je Matijević.

Dodao je da su „Beograd i Srbija postali brend i traženo odredište, pa je sada siguran da će kupovina „Slavija hotela“ biti dobra investicija“.

Plan je, prema njegovim rečima, da jedan od tih hotela „Slavija luks“ ostane hotel i biće renoviran, a radovi počinju ove godine.

Hoteli Slavija 1 i Slavija 2, odnosno kula, koji su većim delom u Makenzijevoj ulici, bili bi i renovirani ili bi bio građen novi hotel, u zavisnosti od toga šta stručnjaci preporuče. Ta kula je, prema njegovim rečima u lošem stanju i ne ispunjava standarde koji danas važe za hotele.

On nije želeo da kaže koliko su plaćeni „Slavija hoteli“, ali je rekao da je to manji deo u odnosu na sumu koja će biti uložena u obnovu.

Po pisanju medija hoteli su plaćeni 24,94 miliona evra, uz obavezu nivog vlasnika da se dve godine ne smanjuje broj zaposlenih radnika.

Ugovorom se „Mat rilestejt“ obavezao na početno ulaganje od 2,5 miliona evra, od čega pola te sume u prvoj, a pola u drugoj polovini godine.

Ministarstvo pirvrede oglasilo je u oktobru prošle godine privatizaciju preduzeća „Slavija hoteli“, metodom prikupljanja ponuda i javnim nadmetanjem. Na prodaju je ponuđen kompleks od tri objekta na raskrsnici Slavija, koji se nalaze između Bulevara oslobođenja, Svetosavske ulice i Makenzijeve ulice.

Početna cena za sve objekte bila je 24,9 miliona evra, dokumentaciju za kupovinu hotela otkupilo je osam kompanija, ali je ponudu dostavila samo kompanija Mat rilestejt, pa licitacija nije ni održana, ali je država prihvatila ponudu i juče je potpisan ugovor o kupoprodaji.

Matijević je podsetio da je Mat rilestejt pre nekoliko godina pokušao da kupi taj hotel u stečaju, ali je zbog sudskog spora, prodaja ponišena.

Naveo je da su hotelski objekti „Slavije“ stari, jer su građeni pre 50 godina i da nema dovoljno garažnih mesta, pa će minimalna ulaganja za renoviranje biti oko 50 miliona evra.

Sva tri objekta hotela „Slavija“, stari deo, kula i Slavija luks, poseduju, prema njegovim rečima, 300 soba, jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih.

„Slavija hoteli“ nekada su poslovali kao deo kompanije nacionalnog avio-prevoznika JAT. Izdvojeni su iz kompanije 2005. kao jedno od nekoliko zavisnih preduzeća i tada su prešli u vlasništvo države.

Mat rilestejt u vlasništvu ima pet hotela, tri su u Novom Sadu – „Centar“, „Aleksandar“ i „Ribarsko ostrvo“, u Zrenjaninu je hotel „Vojvodina“, a na Trgu republike u Beogradu „Beograd – Centar 1“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari