Međunarodni dan Prokupca šesti put širom Srbije 1Foto: printscreen / RTS

Nizom manifestacija širom Srbije po šesti put biće obeležen Međunarodni dan Prokupca 14. oktobar. Dan Prokupca organizuje se u slavu najvažnije autohtone srpske sorte vinove loze, a ovog puta, uz centralni događaj u mestu za koje se vezuje poreklo ove sorte biće organizovan i niz pratećih događaja.

Prokupac je autohtona crna sorta vinove loze, neraskidivo vezana za vinogorja Srbije u kojima je nekada dominirala. Sredinom 20. veka gotovo je iskorenjena, a očuvali su je mali vinari, pretežno u aleksandrovačkoj Župi.

Renesansa vinske industrije u Srbiji, kao i globalni porast popularnosti autentičnih vina, dali su Prokupcu novi šansu i on se danas ponovo širi vinogradima, dok vina od prokupca po pravilu dobijaju visoka internacionalna priznanja na ocenjivanjima i degustacijama.

Manifestacija Međunarodni dan Prokupca nastala je na inicijativu više aktera sa srpske vinske scene, okupljenih oko inicijative „Wine Identity“, sa idejom da naša autohtona sorta vinove loze ponovo zauzme mesto koje joj pripada na svetskoj vinskoj mapi. Ove, kao i prethodnegodine, manifestacija se odvija uz podšku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Dani Prokupca počinje Karavanom koji će posetiti Prokuplje 9. oktobra, Aleksandrovac 10. oktobra i Kragujevac 12. oktobra, dok će u Beogradu 14. oktobra biti održan tradicionalni Salon prokupca na kome će se predstaviti najbolji domaći proizvođači vina od te sorte, sa nizom premijera i vina iz novih berbi.

Sutradan, 15. oktobra, konferencija „Prokupac – rođen u Srbiji“ u hotelu Radisson Collection okupiće internacionalne vinske eksperte, novinare i trgovce vinom iz sedam zemalja.

U danima posle konferencije međunarodni vinski stručnjaci posetiće vinogorja i vinarije u Srbiji i kojima se uzgaja i proizvodi prokupac.

Manifestaciju prate i izložbe slika, stručne degustacije i promocije, dok će u restoranima, vinotekama i barovima širom Srbije cele sedmice od 11. do 17. oktobra u toku biti „Nedelja prokupca“ sa širokom vinskom i gastronomskom ponudom posvećenom našoj autohtonoj sorti.

U vinotekama, restoranima i barovima širom Srbije os 11. do 18. oktobra orgabzuju se degustacije, promocije, vina od prokupca na čašu, nove berbe, nove etiketite, specijalna jela i uparivanje hrane sa prokupcem!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari