Memorandum Vlade Srbije i Filip Morisa: Najavljena investicija od 100 miliona evra 1Foto: Filip Moris/Ivan Zupanc

Generalni direktor kompanije Filip Moris Internešenal Jacek Olčak najavio je danas da će u nišku fabriku, Filip Moris operejšen, biti investirano dodatnih 100 miliona dolara za izgradnju novog pogona za manje štetne bezdimne duvanske proizvode.

„Danas pravimo veliki iskorak ka ostvarenju naše vizije budućnosti u kojoj će cigarete biti zamenjene boljim alternativama. Fabrika Filip Moris Operejšen u Nišu je odličan primer razvoja i modernizacije koji donosi vrhunske poslovne rezultate kroz primenu savremenih tehnoloških rešenja i inovacija“, rekao je Olčak u Nišu, gde je obeleženo 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš.

U novom pogonu biće zaposleno oko 200 radnika.

Prema navodima kompanije, novi bezdimni proizvodi niške fabrike, koja je do sada proizvodila samo tradicionalne cigarete, biće namenjeni izvozu.

„Sa ovom investicijom, ukupno dosadašnje ulaganje kompanije Filip Moris u poslovanje u Srbiji premašiće milijardu dolara“, rečeno je.

Memorandum Vlade Srbije i Filip Morisa: Najavljena investicija od 100 miliona evra 2
Jacek Olčak: Foto Ivan Zupanc

U Nišu je danas potpisan i Memorandum o razumevanju između kompanije Filip Moris Oprejšena i Vlade Srbije.

„Današnji jubilej predstavlja novi početak za kompaniju Filip Moris Internešenal u Srbiji, koja je svakako jedan od lidera u inovacijama, savremenim tehnologijama i koja svojim potrošačima nudi sve inovativnija i bolja rešenja. Činjenica da ste se odlučili za Niš i Srbiju, u trenutku nestabilnosti u Evropi, dodatni je dokaz poverenja u Republiku Srbiju i na tome vam se iskreno zahvaljujem“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je kazala da ulaganje Flipa Morisa od pet miliona dolara u projekat StarTech, za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji srpske privrede, predstavlja „primer odgovornog poslovanja i način podrške te kompanije viziji Vlade Srbije u tome da naša zemlja bude evropski centar za savremene tehnologije“.

Dodala je da je posebno raduje što je kompanija odlučila da produži projekat StarTech i u naredne tri godine.

Memorandum Vlade Srbije i Filip Morisa: Najavljena investicija od 100 miliona evra 3
Ana Brnabić: Foto Ivan Zupanc

Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije za jugoistočnu Evropu, podsetio je da je Filip Moris Oprejšen jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

„U proteklih 20 godina trudili smo se da budemo dobar poslodavac, odgovorna kompanija, da budemo inovator i transformator. Trudili smo se sve ovo vreme da doprinesemo razvoju Srbije, zemlje koja nas je domaćinski primila i omogućila da ovde poslujemo”, kazao je on.

Jakovljević je dodao da je ova kompanija jedan od najvećih i najpoželjnijih poslodavaca, a istovremeno i jedan od najvećih poreskih obveznika na listi izvoznika.

Memorandum Vlade Srbije i Filip Morisa: Najavljena investicija od 100 miliona evra 4
Aleksandar Jakovljević: Foto Ivan Zupanc

Ugovor o kupoprodaji društvenog kapitala DIN Fabrike duvana a.d. putem javnog tendera zaključen je 2. septembra 2003. godine, a ta privatizacija je od strane državnih zvaničnika označena kao “najveća strana investicija u Srbiji” i „najuspešnija privatizacija Duvanske industrije u Evropi i jedna od najuspešnijih uopšte“.

Filip Moris Holand je tada kupio 70 odsto društvenog kapitala DIN za 387 miliona evra.

U kupoprodajnom ugovoru je navedeno da njegove dodatne investicione obaveze iznose 64,85 miliona evra i podrazumevaju renoviranje zgrada, kao i ulaganje u proizvodnu i neproizvodnu opremu, te informatičku infrastrukturu.

Za osnovni i dodatni socijalni program izdvojeno je skoro 60 miliona evra.

Filip Moris Holand je danas vlasnik 87,52 odsto ukupnog kapitala kompanije u Srbiji.

Ostatak vlasništva pripada malim akcionarima.

Prema izveštaju Filip Moris Oprejšensa, u toj fabrici je toku prošle godine prosečno bilo zaposleno 606 radnika, a ukupan broj zaposlenih u Srbiji bio je 911.

Deo fabričkih sindikata, malih akcionara, uzgajivača duvana i bivšeg rukovodstva DIN su nakon privatizacije kritikovali smanjenje broja zaposlenih, otkazivanje otkupa domaćeg duvana i druge poslovne poteze novog vlasnika.

Prema podacima Ministarstva privrede, u trenutku privatizacije u DIN je bilo zaposleno 2.493 radnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari