Koliko košta meso u prodavnicama pred novogodišnje praznike? 1Foto: Pixabay/RitaE

Stižu novogodišnji i božićni praznici, a osim za poklone novac treba izdvojiti i za prazničnu trpezu.

Nju je, u većini slučajeva, nemoguće zamisliti bez mesa, a ono je ovog decembra znatno skuplje nego pre godinu dana.

Inflacija je u novembru bila veća od 15 odsto, što znači da su cene u proseku za toliko veće nego prošle godine u ovo vreme, ali neke stvari, a među njima i meso, poskupele su i mnogo više od toga.

Zbog toga su nedelju dana pred doček iz sindikata Sloga izašli sa predlogom građanima da bojkotuju i smanje kupovinu hrane, naročito mesa.

Naime, hrana i bezalkoholna pića zajedno sa hranom poskupela su za 22,5 odsto. Cene mesa veće su za 19,4 odsto, gotovo isto toliko skuplji je i hleb, dok je riba za godinu dana poskupela nepunih 26 odsto. Mleko, sir i jaja su u istom periodu najviše poskupeli – čak 43,1 odsto, dok je poskupljenje kod ostalih prehrambenih proizvoda takođe značajno – 25 odsto.

U prodavnicama trenutno kilogram jagnjetine košta od 900 do 1.100 dinara, dok je prošle godine oko novogodišnjih praznika koštao od 600 do 680 dinara.

Juneća plećka bez kostiju sada je nekih 2.000 dinara, dok su juneća rebra od 750 do 800 dinara.

Početkom januara ove godine cena u prodavnicama za plećku bila je od 850 do 1.000 dinara, dok su juneća rebra bila od 670 do 730 dinara.

Prema podacima sa sajta cenoteka.rs, juneći but bez kostiju je sada od 1.100 do 1.200 dinara, dok je početkom januara koštao od 700 do 1.000 dinara.

Kilogram svinjetine je od od 650 do 800 dinara dok je pre godinu dana koštala od 400 do 550 dinara.

Svinjski vrat sa kostima je od 530 do 690 dinara, svinjski but bez kostiju je od 600 do 740, svinjski kare je od 900 do 1.200 dinara, a svinjska leđa sa kostima od 500 do 660 dinara.

Pre godinu dana, početkom januara ove godine, od 470 do 620 dinara je bila cena za kilogram svinjskog vrata, dok je kare bez kostiju koštao od 660 do 790 dinara. Svinjska leđa bila su od 500 do 560 dinara.

Trpezu u novogodišnjoj noći često upotpunjuje i predjelo, a kilogram pečenice u radnjama koji je koštao od 800 do 900 dinara, sada staje od 950 do 1.000 dinara.

Slanina pančeta pre godinu dana bilaje od 1.900 do 2.400, a sada je od 2.400 do 2.700 dinara.

Različite cene po gradovima

Cene mesa početkom decembra, prema poslednjim zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u prodavnicama bile su različite od grada do grada. Kilogram juneće rozbratne bio je od 830 u Smederevu i Kraljevu do 1.100 dinara u Beogradu i Novom Pazaru, svinjski vrat i krmenadla koštali su od 615 u Nišu do 715 dinara u Vranju, dok su cene za kilogram telećeg vrata i rebra išle od 965 u Vranju do 1.500 dinara u Pančevu i Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari