Meštani sela Krivelj demantuju Ziđin Koper: "Rudnik Novo Cerovo ne može da radi, jer nema odobrenu studiju" 1Foto: Mikljko Stojanović

Meštani sela Krivelj reagovali su na jučerašnje saopštenje kompanije Ziđin Koper u kom se tvrdi da je zbog blokade puta privremeno obustavljena proizvodnja u rudniku Novo Cerovo.

Oni tvrde da meštani sela Krivelj od momenta preuzimanja kompanije RTB Bor od strane Srbija Ziđin Koper (Serbia ZiJin Copper DOO), trpe posledice intenzivnog rudarenja na ovom prostoru kroz uništavanje infrastrukture, oštećenje privatne imovine i ugrožavanja zdravlja i bezbednosti meštana.

„Kompanija se u saopštenju poziva na poštovanje zakona Republike Srbije što je takođe sporno, s obzirom da je pravosnažnom presudom 17U30649/21 Upravnog suda u Beogradu dana 16.10.2023. donela presudu da se Administrativnoj komisiji Vlade Republike Srbije vraća na doradu studija uticaja na životnu sredinu i ponovno odlučivanje. Po zakonima Republike Srbije svaki projekat mora da ima odobrenu procenu uticaja na životnu sredinu. Samim tim rudnik „Novo Cerovo“ po napred navedenoj presudi ne može da radi zato što nema odobrenu studiju od strane Administrativne komisije Vlade Republike Srbije“, navodi se u reakciji stanovnika ovog kraja.

Oni podsećaju da su osnovni činioci koji moraju biti obuhvaćeni studijom prilazni put, komunikacija kamiona, emisija prašine, buka, vibracije, seizmički potresi, gubitak poljoprivrednog zemljišta, dinamika dovoženja i odlaganja rudarske raskrivke u otkopani prostor površinskog kopa Kraku Bugaresku Cementacija 1, kao i alternativna rešenja koje je nosilac projekta razmatrao, a pre izbora projektnog rešenja.

„Smatramo da zbog svega navedenog i priložene dokumentacije kompanija „Serbia ZiJin Copper DOO“ sa namerom obmanjuje javnost da je glavna problematika obustave rada u istom rudniku nastala zbog blokada u Krivelju sa tendencijom narušavanja međuljudskih odnosa meštana sela i radnika kopa „Novo Cerovo“ što je nedopustivo od jedne društveno odgovorne kompanije“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari