Na sceni je orkestrirani napad političkih poslanika na trule kapitaliste koji se nepristojno bogate i kojima treba pripretiti da to ne smeju da rade. Najnovija takva poruka izrečena je od strane gradonačelnika Dragana Đilasa. Ostaje nejasno koje je institucionalno pravo gradonačelnika da komentariše plate u privatnom sektoru. Krajnji je cinizam da se osude izriču u Privrednoj komori Srbije koja treba da zastupa interese poslodavaca.


Nisu krivi poslodavci za milion nezaposlenih. Za 31 hiljadu preduzeća sa negativnim završnim računom za prošlu godinu, za 64 hiljade pravnih lica u blokadi, za 20 hiljada pravnih lica nad kojim se po sili zakona treba provesti stečaj, za najnižu cenu rada koju određuje država. Za to je kriva siva ekonomija i crno tržište, najviša javna potrošnja u Evropi po jedinici proizvoda, neefikasno sudstvo, nepravičan poreski sistem, nekvalitetna privatizacija, 44 različite takse.

Upozoravali smo pre šest godina da će do ovoga doći i sad dižemo glas da su svi trendovi negativni i da su nam, kao nikad do sada, potrebne strukturne reforme. Za poslednjih godinu dana dug malih i srednjih preduzeća povećan je za 65,5% i iznosi 380 miliona evra, a prinos se nije povećao. Sva sredstva idu na izmirenje dugova.

Gospodine gradonačelniče, politički je profitabilan komunistički obrazac spašavanja radnika od eksploatatorskih kapitalista. To su radili i Kardelj i Broz. Nećete određivati nivo plata u privatnom sektoru, a pogotovo ne moralno dezavuisati privrednike koji posluju u najgorem privrednom ambijentu koji je kreirala država. Na povećanje plata možete upravo uticati gradska uprava; smanjite firmarine, naknadu za građevinsko zemljište, odrecite se neke od 44 takse a mi ćemo povećavati plate.

Samo u Beogradu 1,8 miliona predmeta čeka na izvršenje. Sirotinja više ne može da plaća. Privrednici imaju pravo da predlažu i zahtevaju rešenja, bez obzira što vas nerviraju.

Nismo svi toliko poslovno sposobni da radnicima obezbedimo prosečne plate od 1000 evra kao vi. Mi ne prodajemo TV sekunde javnim preduzećima. Nemamo sofisticirane proizvode kao što su „48 sati svadba“. Vaša i slične firme ostvarivaće ogromnu dobit ali će država imati malu korist. Za nauk: „Nije krivo ogledalo što je lice ružno.“ Baš kao što nisu krivi poslodavci za privredni ambijent koji kreira država.

Šta je rekao Đilas

Gradonačelnik Beograda je neki dan izjavio da vlasnici kompanija i uspešni privrednici ne bi smeli da koristeći siromaštvo stiču profit kojim kupuju jahte, nekretnine i avione. „Neprihvatljivo je da pojedini privrednici i vlasnici kompanija u Srbiji žive mnogo bolje nego njihove kolege u EU, a njihovi radnici daleko ispod evropskog proseka“, rekao je Đilas i dodao da se privrednom ne bavi otkako je postao gradonačelnik, ali da je tada uslovio da prosečna plata zaposlenih u njegovim firmama bude 1000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari