Mihajlović: Energetska efikasnost donosi uštede, čistiji vazduh i bolji standard 1Zorana Mihajlović u Velikoj Plani Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana ;Mihajlović rekla je danas ;da je energetska efikasnost važna, ne samo zbog ;smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već i zbog razvoja i boljeg ;životnog standarda.

Ona je, nakon obilaska radova u OŠ „Nadežda ;Petrović“ u Velikoj Plani, koja se rekonstruiše u okviru nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja, rekla da nema lepšeg posla nego kad se stvaraju bolji uslovi za rad i boravak dece i zaposlenih u školama.

„Pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da kada je formirana Uprava za energetsku efikasnosti, primarni zadatak je bio da se što više ulaže u škole, obdaništa, da prostor za decu bude kvalitetniji i bolji, da se smanji potrošnja i da se obezbede bolji uslovi svima.

„Ovaj objekat trošiće manje energije, umesto 18 megavat-časova, trošiće 6,6, emitovaće 40 umesto 88 tona ugljen-dioksida, računi će biti niži, a prostorije neće biti hladne“, rekla je ona.

Istakla je da je to rezultat zajedničkog rada države i lokalne samouprave, kao i projekti u infrastrukturi i saobraćaju, gde je država i u Velikoj Plani i u Smederevskoj Palanci uložila milijardu dinara.

Država, prema njenim rečima, nastavlja da ulaže u unapređenje energetske efikasnosti, ;izdvojeno je 2,6 milijardi dinara za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

„Kada sve saberemo, očekujemo da ćemo smanjiti potrošnju za 25 do 30 odsto, jer sada bacamo ogromnu količinu energije. Novca ima dovoljno za unapređenje energetske efikasnosti i za javne objekte i za domaćinstva, a to će nam doneti i smanjenje emisije štetnih gasova i uštede u novcu, ne samo sa stanovišta države, već i ličnog budžeta, jer ima delova Srbije u kojima je posle zamene stolarije račun niži i za 40 odsto“, rekla je Mihajlović.

Vrednost investicije je 23,5 miliona dinara, od čega 16,5 miliona daje država, a sedam miliona dinara opština. Ušteda toplotne energije biće 30 odsto, električne energije 63, u novcu 36, a emisije CO2 smanjiće se za 46 odsto.

Mihajlović je rekla da je u momentima kada se ceo svet suočava sa krizom i menja, najvažnije da Srbija održi energetsku stabilnost i da saradjuje sa državama u regionu.

Ona je istakla da „zahvaljujući političkoj i finansijskoj stabilnosti možemo da realizujemo projekte u povezivanju sa regionom“.

„Ovo nije jedna kriza, već oluja kriza. Imali smo finansijsku, kovid, postkovid krizu, kada je bio i nagli skok potražnje, posle višemesečnog pada, i sada imamo rat u Ukrajini. Za nas je važno da budemo aktivni i zato je važna inicijativa ‘Otvoreni Balkan’, koju je Srbija pokrenula, jer je cilj da se povezujemo sa svim državama u regionu“, rekla je Mihajlović.

Važno je, prema njenim rečima da se grade gasne interkonekcije, da se Srbija povezuje i u visokonaponskoj mreži, jer će to značiti da bolje funkcioniše, ima bolje pregovaračke pozicije, da se razvija i da sačuva stabilnost, što će biti lakše ;ako je nezaobilazna ruta u energetici, kao što je uradjeno u saobraćaju.

Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković rekao je da je škola četvrti objekat na kojem se radi energetska sanacija i da je podrška Ministarstva ključna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari